top of page

Îmbunătățirea rezultatelor școlare prin adoptarea de tehnici eficiente de învățare, Școala ,,Ioana Radu Rosetti” Brusturoasa

Elevii au ales să abordeze problema dificultății de a învăța și de a-și organiza procesul de învățare. Mulți dintre ei se simt copleșiți de volumul mare de informații și nu știu cum să își structureze materia sau să aplice tehnici de învățare rapide și eficiente. Aceștia doresc să înțeleagă mai bine metodele prin care pot deveni mai eficienți în procesul lor de învățare, dezvoltându-și astfel competența de a învăța să învețe.



Proiect facilitat de JUGARU ANDREEA.


Obiectivele de dezvolare durabilă abordate:


Provocările identificate:

Elevii au făcut observații în comunitate și la ei în școală. În comunitate au observat că oamenii nu interacționează, în unele zone străzile sunt murdare și neasfaltate, multe clădiri sunt neîngrijite. La școală, elevii au spus că au dificultăți de învățare.

Am remarcat că elevii, în urma acestei activități, au demonstrat un nivel mai mare de curiozitate și empatie față de cei din jur. Mulți au venit cu observații surprinzătoare despre cum interacționează colegii în pauze sau despre atmosfera comunității în diferite momente ale zilei.



Provocările alese:

Ideea aleasă de către elevi este Îmbunătățirea rezultatelor școlare prin adoptarea de tehnici eficiente de învățare  . Această temă a fost considerată importantă deoarece îi ajută pe elevi să își îmbunătățească și să își maximalizeze performanțele școlare, să economisească timpul dedicat studiului și să reducă din stres.



Soluțiile identificate:

În prima faza elevii s-au gândit să realizeze un plan de acțiune cu ajutorul unui calendar. În calendar s-au gândit să noteze programul pe care îl au zilnic și să stabilească perioadele de studiu pentru îmbunătățirea rezultatelor. De asemenea, ei s-au gândit să creeze acasă un spațiu de învățare care să-i ajute să se concentreze mai bine la teme ; să utilizeze tehnici de învățare care să-i ajute să își schițeze materia pe care o au de învățat și să o învețe mai ușor; șă descopere stilurile de învățare; să revizuiască constant materia pe care o doresc să o aprofundeze; să utilizeze resurse suplimentare la școală și acasă ;să elimine factorii care îi distrag de la învățat și să ceară ajutor constant de la părinți, profesori și colegi.


Soluțiile alese sper implementare:

Stabilerea de obiective clare și realiste pentru a îmbunătăți rezultatele invățării  la  anumite materii și pentru a  promova Evaluarea Națională; Planificarea timpului și organizarea pentru a urmări progresul și pentru a evita epuizarea.

Adoptarea unor tehnici eficiente de învățare.


Procesul de implementare a activităților:

Folosind un calendar am aflat programul de lucru al elevilor și orele când ar putea fi dedicate studiului suplimentar . De asemenea, am stabilt si programul de lucru, pentru fiecare elev pentru îmbunătățirea rezultatelor școlare. Pentru îmbunățățirea și eficientizarea procesului de învățare, am adoptat o serie de tehnici de învățare:

• în loc de citirea informațiilor, elevii au trebuit să se implice activ, subliniind idei esențiale, luând notițe și rezolvând exerciții.

• împreună cu elevii, am structurat lecțiile în secvențe mai scurte pentru a le arăta cum să rețină mai ușor informația și pentru a știi să aplice și la celelalte materii;

• am realizat scheme logice, reprezentări grafice, postere și alte material vizuale pentru a face informația mai ușor de reținut sau mai accesibilă. Aceste modele de scheme se pot aplica la toate materiile, inclusiv la cele din care dau examen la Evaluarea Națională.;

• în timpul orelor, am utilizat platformelor de învățare online care au materiale și care ajută elevii să înțeleagă mai ușor lecțiile și temele mai dificile de la școală;

• de asemenea, am folosit în timpul orelor jocurile educaționale care ajută elevii să învețe mai ușor teoria;

• am realizat activități și proiecte pe grupe pentru a încuraj elevii să învețe unii de la alții, schimbând idei;



Rezultatele proiectului:

Elevii care au aplicat tehnicile de învățare eficiente au înregistrat îmbunătățiri semnificative în notele obținute la evaluările orale și teste.

Profesorii au observat o îmbunătățire a colaborării și a comunicării cu elevii, datorită unui mediu de învățare mai deschis și centrat pe nevoile acestora.

Părinții au început să sprijine copiii în organizarea studiului, aplicând tehnicile învățate în campaniile de informare.


Beneficiarii proiectului:

Principalii beneficiari ai soluției au fost elevii deoarece au  învățat tehnici mai eficiente de învățare, cum ar fi gestionarea timpului, citirea activă, metode de memorare și recapitulare.

Părinții, deoarece prin implementarea proiectului  copiii  au  obținut rezultate mai bune.

Profesorii care au adoptat metodele eficiente de predare dezvoltate în proiect.



Feedback:

Părinții au fost mulțumiți deoarece au observant că s-au îmbunătățit rezultatele copiilor la învățătură, că sunt  mai bine pregătiți și mai încrezători.

Profesorii  au observat o mai bună participare și implicare din partea elevilor, precum și o performanță generală îmbunătățită la clasă.


Durata de implementare a proiectului:

Octombrie - Decembrie 2024


Promovarea proiectului:

În cadrul consiliului profesoral am prezentat impactul pozitiv al proiectului asupra elevilor, profesorilor și procesului educațional.

Elevii au prezentat părinților ideea lor și etapele de implementare a proiectului.


Dificultăți întâlnite:

Am întâmpinat dificultăți datorită perioadei scurte de implementare a proiectului, curriculumul care este foarte încărcat și faptul că sunt profesor titular la două școli. A necesitat un efort destul de mare pentru a mă asigura că obiectivele proiectului sunt atinse. Pentru a depăși dificultățile am folosit comunicarea deschisă, am implicat și încurajat permanent elevii în activitate.


Susținerea impactului:

Ne propunem să realizăm ghiduri și tutoriale care să fie accesibile pentru elevi, părinți și profesori.

Acestea vor cuprinde pașii concreți și tehnicile care ajută elevii să își îmbunătățească rezultatele școlare.

Comments


Postari recente
Arhiva
Follow Us
  • Youtube
  • Instagram
  • Facebook
bottom of page