top of page

Zoo Team, Școala Gimnazială Vasile Alecsandri, Baia Mare

Proiectul își propune sensibilizarea autorităților locale și a posibililor finanțatori, ca visul copiilor de a avea o grădină zoologică în localitate, să devină realitate. Având în vedere că orașul nostru a avut în trecut un astfel de obiectiv turistic, copiii au considerat că nu ar fi imposibilă realizarea unui spațiu în care să poată admira diferite animale.



Proiect facilitat de Blavenstein Mariana



Obiectivele de dezvolare durabilă abordate:



Provocările identificate:

In familie copiii au identificat probleme de comunicare cu părinții,anumite lipsuri.


În școală problemele identificate au fost lipsa unui chioșc alimentar, violența, lipsa unui loc de joacă, a spațiilor verzi.


Problemele observate în comunitate au fost : prea multă mizerie în jurul unității de învățământ, lipsa unei grădini zoologice, aspectul deplorabil al gării din localitate.




Provocările alese:

Problema aleasă spre rezolvare a fost înființarea în oraș a unei gradini zoologice. Motivul pentru care au ales să se implice în rezolvarea problemei a fost faptul că Baia Mare a avut un astfel de spațiu, dar din lipsa implicării autorităților, acesta s-a desființat.


Soluțiile identificate:

  • Împrejmuirea spațiului

  • Construirea de adăposturi/țarcuri pentru animale

  • Popularea spațiului cu animale de la noi din țară și din alte țări

  • Găsirea unor surse de finanțare



Activitățile realizate de elevi:

Găsirea unei surse de finanțare, deoarece aceasta atrage după sine implementarea celorlate soluții.


Procesul de implementare a activităților:

Elevii s-au gândit să realizeze o machetă a ceea ce ar putea fi grădina zoologică și să iși prezinte ideile autorităților, care ar putea fi sensibilizați de dorințele copiilor și să pună în aplicare proiectul lor.


Cu toate că proiectul este unul de durată cu implicare financiară mare, visul lor poate deveni realitate. Au cerut părerea și altor persoane din comunitate care s-au arătat deschise pentru a susține inițiativa lor.


Chiar dacă inițial, această inițiativă a copiilor rămâne în stadiul de proiect, poate se vor găsi finanțatori care să le susțină ideea.







Rezultatele proiectului:

Copiii au discutat cu reprezentanți ai autorităților locale, care s-au arătat interesați de propunerea lor. Le-au promis că vor căuta soluții pentru materializarea proiectului lor.




Beneficiarii proiectului:

Dacă va fi materializată ideea elevilor, toți locuitorii orașului vor beneficia de soluția propusă de copii.


Feedback:

,,Aveti dreptate, copii! Chiar ar trebui redeschisă grădina zoologică a orașului!”

,,Decât să se construiască doar blocuri, ar fi bine să se reînființeze Gradina zoologică”




Dificultăți întâlnite:

Am discutat cu reprezentanți ai autorităților locale care s-au arătat încântați de proiectul propus de către copii, dar ne-am ,,blocat” la bugetul alocat acestui demers. Ni s-a promis, însă, că vor lua în calcul la viitoarele ședințe de Consiliul Local propunerea copiilor. Timpul alocat susținerii ideii noastre este relativ scurt,dar poate la viitoarele noastre proiecte să insistăm pentru realizarea acesteia.


Durata de implementare a proiectului:

Noiembrie- Decembrie 2023


Promovarea proiectului:

La nivel de școală am prezentat proiectul și propunerea noastră elevilor din celelalte clase, care la fel, au promis că ne vor susține în toate demersurile pentru realizarea acestora. Copiii au discutat cu părinții și alți membri ai comunității locale, promovând ideea construirii unei gradini zoologice.


Susținerea impactului:

Cu toate că proiectul inițiat și susținut de către elevi este unul foarte îndrăzneț pentru a putea fi realizat într-un timp scurt, suntem convinși că dacă vom insista, vocea copiilor se va face auzită.



Comentarios


Postari recente
Arhiva
Follow Us
  • Youtube
  • Instagram
  • Facebook
bottom of page