top of page

Supereroii prietenoși! Școala Gimnazială nr.4 ” Elena Donici Cantacuzino”, Pucioasa

Am acceptat provocarea Change Architects, chair dacă la început am fost sceptică, ținând cont că elevii sunt în clasa pregătitoare.

După ce am citit cu atenție informațiile , am hotărât să încercăm.

Am analizat împreună cu elevii și părinții obiectivele propuse. Am decis împreună să ne oprim asupra obiectivului ” Educație de calitate”.

Elevii provin din medii diferite și am observat că , deși aparent relațiile dintre ei erau de prietenie, când joaca se termina, interveneau neînțelegeri.

Consider că în clasa pregătitoare este foarte important să punem bazele unor comportamente sănătoase, ce pun accentul pe valori.

Au conștientizat și ei cât este de important ca mediul școlar să fie unul prietenos, fără conflicte .

Așa a luat naștere echipa : ”Supereroii prietenoși”.




Proiect facilitat de Toderoiu Oana Cătălina


Obiectivele de dezvolare durabilă abordate:

Educaţie de calitate – Garantarea unei educaţii de calitate şi promovarea oportunităţilor de învăţare dea lungul vieţii pentru toţi.


Provocările identificate:

Elevii au fost foarte interesați de toate subiectele propuse. Chiar dacă ei nu știu să scrie sau să citească, am reușit să  descoperim împreună diverse probleme. S-au raportat la  expeiența lor de viață. Problemele identificate de ei au fost diverse:

-relațiile dintre colegi;

-posibilitățile mateiale reduse ale unor copii;

-nu toată lumea are acces la tratamente de specialitate;

-lipsa apei potabile;

-poluarea mediului ;

- războiul;


Provocările alese:

Toate problemele identificate de elevi sunt reale și importante, dar au hotărât împreună să înceapă  cu ei , cu relațiile din clasă.

Au identificat mai multe momente când relațiile dintre ei nu au fost tocmai plăcute și au hotărât că trebuie să schimbe acest lucru, că au nevoie de un mediu prietenos pentru a crește și a se dezvolta armonios.

În prima etapă , Empatizează, elevii au înțeles că primul pas pentru schimbare este să fim atenți la ceea ce simt cei din jurul nostru.

Și-au imaginat cum ar fi dacă relațiile ar fi bazate pe încredere, respect etc.

Au aplicat ceea ce au descoperit și au reflectat, înțelegând  că fiecare persoană reacționează diferit la același stimul.

Pentru a inspira, trebuie să comunici. Chiar dacă sunt mici, au reușit să le transmită colegilor mesajul lor.



Soluțiile identificate:

Pentru ca relațiile dintre ei să se îmbunătățească, elevii au găsit mai multe soluții:

-jocuri de autocunoaștere, intercunoaștere și comunicare;( Să ne jucăm împreună, să știm ce ne place, ce ne deranjează.)

-stabilirea responsabilităților;

-respectarea regulilor ;

-”5 minute cu doamna/ un coleg”- elevul care are nevoie să dicute , folosește clopoțelul, își anunță intenția de a sta de vorbă, de a identifica/ soluționa o problemă apărută;

-pauza talentelor : în pauza mare, după masa de prânz, fiecare elev prezintă jucăria/ pasiunea etc, în funcție de tema săptămânii);

- colțul relaxării: atunci când simt nevoia, elevii merg pe canapea, unde încearcă să se liniștească: citesc, colorează etc.



Activitățile realizate de elevi:

Pentru că toate soluțiile i-au ajutat foarte mult pe elevi, nu pot spune că a fost aleasă una singură.

În funcție de necesități,  copiii aleg modalitatea potrivită pentru a soluționa problemele.

Jocurile, dar și ”5 minute cu doamna” sunt soluțiile cele mai des folosite de către cei mici.


Procesul de implementare a activităților:

La început eu eram cea care gestionam conflictele, relațiile dintre ei. După implementarea proiectului, am fost foarte plăcut surprinsă să observ că ei sunt cei care încearcă să facă acest lucru. Dacă la început a fost un proces mai greoi, ce necesita prezența mea, în timp, lucrurile s-au schimbat.

În funcție de eveniment, elevii aleg soluțiile potrivite, reușind să

rezolve  micile probleme apărute.

Exemplu: Două fete se ceartă. Vor aceeași jucărie. Își dau seama că este o problemă. Una dintre ele folosește clopoțelul, vrând să aibă 5 minute cu o altă colegă. Am fost uimită de modul cum cele două au expus problema, dar și cu soluția găsită de cea de-a treia colegă. Au acceptat , ba chiar mai mult, i-au mulțumit pentru ajutor. După, discutau și se întrebau cum de nu au găsit și ele aceeași soluție.




Rezultatele proiectului:

În urma implementării acestor soluții, conflictele au scăzut , relațiile dintre ei se bazează foarte mult pe comunicare, expunerea problemelor și oferirea soluțiilor.

Dacă până acum eu trebuia să soluționez orice problemă apărută, implicarea mea este din ce în ce mai mică, ei reușind să gestioneze singuri . Acest lucru i-a făcut mai încrezători, curajoși și comunicativi.



Beneficiarii proiectului:

Problema aleasă a fost  legată de managementul clasei noastre. Acest lucru nu ne-a împiedicat să le vorbim și altor colegi despre soluțiile găsite.

Copiii au fost uimiți să afle că și alte clase au aceste probleme. Au foat tare mândri să le ofere soluțiile găsite.

Ceilalți au fost oarecum surprinși , că niște copii mai mici decât ei le pot oferi soluții la diferite probleme apărute. Dacă la început nu au arătat prea multă deschidere ( EX: ” Au venit picii aceștia să îmi spună mie ce să fac!”) , în timp au acceptat că sfaturile primite îi ajută. Unii dintre ei chiar au venit și le-au mulțumit celor mici.



Feedback:

Elevii cărora le-am prezentat proiectul, sceptici la început, au  spus că nu se așteptau ca niște  copii mai mici să le ofere soluții la unele probleme apărute.

Cadrele didactice  au fost plăcut  surprinse de modul în care elevii mei s-au implicat în acest proiect.” Felicitări! Cu siguranță voi aplica și eu la clasă soluțiile descoperite de voi și îi voi implica pe elevii mei în acest proiect!”


Dificultăți întâlnite:

Faptul că ei sunt foarte mici și nu pot să citescă, să scrie, sau să își exprime ideile așa cum  o fac cei mari, a fost la început un inconvenient.

Dar, pe parcurs, am descoperit diferite modalități prin care ne-am ușurat munca. Părinții au fost alături de noi, mai ales în prima parte, ce a implicat identificarea obiectivului și a soluțiilor.


Durata de implementare a proiectului:

Octombrie - Decembrie 2023


Promovarea proiectului:

Nu pot spune că proiectul nostru a avut un impact uriaș în școală sau comunitate, dar a avut un impact major în clasa noastră.

Am considerat că ei trebuie să fie ”ambasadorii” acestui proiect, nu eu sau părinții.  De aceea , am prezentat proiectul în școală, unor clase mai mari, dar și colegelor mele.

Cu siguranță, treptat,  vom putea promova proiectul și în comunitate, atunci când ei se vor simți pregătiți să vorbească liber, în fața unor persoane necunoscute.

Susținerea impactului:

Proiectul va continua. Din păcate, vedem în jurul nostru că nu se mai acordă o mare importanță valorilor, că elevii sunt din ce în ce mai individualiști,  că prietenia nu mai este prietenie.

Elevii vor crește și vor descoperi din ce în ce mai multe probleme, dar cu siguranță și soluții.

Vrem să extindem cât mai mult proiectul , atât în școală, cât și în comunitate.



תגובות


Postari recente
Arhiva
Follow Us
  • Youtube
  • Instagram
  • Facebook
bottom of page