IGNORANȚĂ VS. ARMONIE, Școala Gimnazială „Constantin Brâncoveanu”
Proiectul vizează atingerea acestor obiective prin empatie, colaborare și responsabilitate. Echipa a încercat să concretizeze prin proiectul propus că în era digitală copiii au devenit invizibili, că părinții își axează atenția pe alte aspecte, mai puțin să le acorde atenție. Ei au demonstrat că doar găsind anumite valori, pot schimba percepția lumii, a părinților antrenați în digitalizare.
Proiect facilitat de Baciu Georgiana Elisabeta
Obiectivele de dezvolare durabilă abordate:
Provocările identificate:
Problemele identificate de ei au fost: lipsa atenției atunci când adulții sunt conectați în ecranele tehnologiei, lipsa afectivității fiind înlocuită de cadouri sau bani, lipsa de comunicare afectivă.
Provocările alese:
Discutând cu ei la orele de dirigienție, am descoperit că problemele majore cu care se confruntă toți copiii de vârsta lor se concentrează pe: lipsa atenției părinților și înlocuirea afectivității prin recompense materiale. Părinții sunt conectați în gadgeturi, fie sunt plecați în străinătate să muncească pentru a le asigura un trai decent.
Soluțiile identificate:
Copiii au considerat potrivit ca alegând un anumit supererou vor putea folosi superputerea acestuia pentru a schimba climatul din familie și din societate. Au realizat scheme de lucru în grup și individual, apoi au realizat proiecte.
Soluțiile alese sper implementare:
Singura soluție a fost mesajele scrise expuse pe coli duplex, pe felicitări și prin filmare.
Procesul de implementare a activităților:
Există o mulțime de oameni cărora le pasă profund de anumite probleme sociale (sau probleme), dar nu sunt siguri ce pot face pentru a face diferența. Pentru mulți dintre noi, este greu de știut cum putem ajuta. Este ușor să devii dezamăgit și poate cinic. Există război și sărăcie. Există discriminare, inegalitate și violență. Problemele sunt mari. Sunt complexe. Poate fi copleșitor. Așa că purtat discuții, am urmărit filmulețe emoționante care i-a determinat să pregătească materialele necesare, discursuri și i-am lăsat să-și manifeste creativitatea.
Rezultatele proiectului:
Pentru a construi cu adevărat o societate justă și egală, trebuie să aducem aceste probleme în centrul atenției și să le găsim soluția. Am dezvoltat și exersat abilitățile de ascultare și comunicare, am învățat tehnici pentru a deschide un dialog constructiv, am găsit modalități de a construi încredere și atenție.
Beneficiarii proiectului:
Părinții elevilor din clasă-40 de părinți
Feedback:
„Ni s-a creat iluzia că oamenii devin bogați și de succes numai din propria lor voință. ”
„Ascundem inegalitățile vaste care oferă căi ușoare către succes pentru unii, în timp ce construim bariere în calea progresului pentru alții sau îndepărtăm fără preget propriii copii.”
„Rețelele de socializare, mesajele se răspândesc rapid și pot ajunge departe, însă ne separă de propriii copii.”
„ Îmbrățișarea, sărutarea, plânsul, fluturarea cu mâna și a spune: Îmi este dor de tine. Sunt toate modalități de a scoate la iveală sentimentele.”
Durata de implementare a proiectului:
Octombrie - Decembrie 2024
Promovarea proiectului:
Am promovat etape din proiect pe Facebook, pe site-ul școlii. Managerul instituției ne-a susținut în demersul nostru, cunoscând sitauția copiilor cu părinții plecați.
Dificultăți întâlnite:
Nu au existat dificultăți.
Susținerea impactului:
Organizarea de sesiuni regulate de informare și formare pentru părinți, unde să învețe despre importanța empatiei, cum să comunice eficient cu copiii și cum să promoveze pacea în familie.
Stabilirea unui sistem de feedback și comunicare constantă între școală și părinți, precum întâlniri periodice sau platforme online, pentru a discuta progresul și provocările întâmpinate în implementarea valorilor învățate de copii.
Inițierea de proiecte sau evenimente în care părinții și copiii să participe împreună, consolidând astfel relațiile de încredere și înțelegere.
Crearea de materiale educaționale, ghiduri sau workshop-uri pentru părinți, pentru a-i ajuta să integreze empatia, pacea și comunicarea în viața de zi cu zi a familiei.
Comments