top of page

Echipa „Făuritorii de bine”„Mâinile noastre mici pot face schimbări mari”, Școala Gimnazială „Nicolae Caraș”

În urma unei drumeții pe biciclete în pădurea de la marginea satului, am observat cu toții că nu găseam un loc pentru a servi o gustare. Totul în jur era contaminat din plastice provenite din gunoaie menajere, dar, mai ales din celofane provenite din acoperirea solariilor din gospodăriile apropiate (ne aflăm într-o zonă legumicolă). Copiilor li s-a tăiat pofta de drumeție și, de comun acord, am hotărât să începem demersurile de curățare a zonelor adiacente localității noastre împreună cu rudele, familiile, administrația locală.




Proiect facilitat de Pătru Mariana


Obiectivele de dezvolare durabilă abordate:


Provocările identificate:

-suntem vecini ai fluviului Dunărea, unii copii au dorit igienizarea apelor Dunării;

-avem foarte mulți bătrâni singuri, alți copii au dorit să ne implicăm în ajutorarea acestora;

-avem copii în școală și în clasă care provin din familii cu adevărat vulnerabile, fără părinți sau cu părinți care nu știu să scrie sau să citească, unii copii au propus organizarea unor activități de ajutor în rezolvarea temelor pentru copii aflați în situații deosebite.


Provocările alese:

În urma votului a ieșit câștigătoare ideea de a igieniza terenurile aflate împrejurul localității noastre deoarece sunt folosite de foarte mulți oameni, chiar părinți ai copiilor implicați, în speranța că vom trage un semnal de alarmă, chiar credem că vom reuși să-i implicăm pe adulții din familii, administrația școlii și cea a primăriei.



Soluțiile identificate:

-vizită la conducerea școlii și prezentarea celor observate în natură, solicitarea sprijinului prin acordul instituției de a participa la proiect

-vizită la Primăria și Consiliul Local al comunei Ciupercenii Noi, solicitarea de a folosi microbuzul școlar, acordarea de materiale necesare(saci, mănuși, tractor cu remorcă pentru ridicare gunoaielor și depozitarea în locuri special amenajate)

-Ședințe cu familiile lărgite ale copiilor implicați, solicitarea ajutorului în igienizarea zonelor stabilite.

-identificarea bătrânilor singuri din sat;

-popularizarea proiectului și strângerea de alimente, haine, lemne, ajutor în treburi gospodărești, bani pentru bătrâni;

-sprijinul comunității locale pentru igienizarea malului Dunării.


Activitățile realizate de elevi:

Soluția aleasă ca fiind cea mai realistă a fost cea referitoare la igienizarea zonelor adiacente satului cu sprijinul familiilor și al Primăriei.



Procesul de implementare a activităților:

Elevii au prezentat în familii proiectul nostru, apoi, cei mai curajoși au mers la direcțiunea școlii, la primărie și consiliul local unde au prezentat ideile și au solicitat ajutorul. Ceilalți copii au lucrat la afișe, pliante de popularizare.


Rezultatele proiectului:

Rezultatele proiectului au fost neașteptat de bune, am primit ajutoarele solicitate, am desfășurat activitățile propuse, avem speranța că, măcar o parte dintre adulți nu vor mai arunca deșeri rezultate din gospodării la marginea satului, iar copiii implicați direct, cu siguranță vor păstra un mediu înconjurător curat.


Beneficiarii proiectului:

Toată comuna, aproximativ 3000 de locuitori.



Feedback:

Oamenii au fost uimiți, apoi, supărați, fiindcă le era mai ușor să care gunoiul repede lângă sat, decât să-l depoziteze în curte, să-l sorteze, să-l scoată în stradă în anumite zile, însă, în cele din urmă, văzând străduința copiilor, ajungând la ei informații multiple despre sufocarea planetei cu deșeuri menajere și schimbările climatice care sunt prezente și în zona noastră, au spus „Dar știți că aveți dreptate? Pe vremea mea iarna era iarnă, iaca, azi nu mai avem iarnă, avem boli tot mai multe” sau „Aveți dreptate, taică, poate de-asta albinele mele nu mai dau miere și mor fără să-mi dau seama de ce.”


Dificultăți întâlnite:

Reticența localnicilor că gunoaiele vor fi ridicate din poartă, ajutorul administrației locale și educarea adulților pentru colectarea separată a deșeurilor menajere.


Durata de implementare a proiectului:

Noiembrie 2023 - mai 2024


Promovarea proiectului:

Am lucrat afișe și pliante, am organizat o expoziție de desene și creații literare având ca temă „SOS, natura are nevoie de noi!”, am mers la administrația școlii, la cea a primăriei și am primit ajutor și înțelegere, am convocat părinții și au răspuns „Prezent!”


Susținerea impactului:

Să facem periodic, măcar o dată pe anotimp, o plimbare în jurul satului, pentru a simți că putem servi o gustare oriunde, fără a întâlni deșeuri menajere și fără a lăsa vreo urmă că am fost în vizită.



Comments


Postari recente
Arhiva
Follow Us
  • Youtube
  • Instagram
  • Facebook
bottom of page