top of page

Drumul spre Fericire, Liceul Teoretic Luca

Elevii clasei a V-a au descoperit in etapa empatizeaza a proiectului ca  nu se simt fericiti la scoala. Uneori cauza este legata de ei alteori de cei din jur. Au completat chestionarul de inceput cu ce simti ca  vrei sa schimbi la tine, la familia ta si la clasa /scoala ta. 


Concluzia finala a fost ca au nevoie de schimbarea fiecaruia dintre ei pentru a deveni mai toleranti, mai buni, sa fie creativi, empatici si asertivi. Acest lucru a devenit preocuparea lor iar profesorii le-au venit in ajutor prin activitati care sa ii ajute in acest sens. 


Astfel in saptamana scoala Altfel au fost invitati la scoala mentori de la  Bucharest Science Festival care a sustinut un atelier de gandire gcritica, trainerul  Alin Comsa, licentiat in  psihologie , specialist in comunicare , speaker  care a vorbit elevilor despre creativitate avand tema Viata lui Eminescu .


In continuarea activitatilor din scoala altfel elevii au beneficiat de deplasari la Scoala de Arte nr 3 unde au desfasurat doua ateliere unul de grafica si celalat de modelare in lut. Lucram la scoala la orele de dirigentie, precum si in tot timpul cat suntem alaturi de elevii nostri de dimineata si pana seara. 




Proiect facilitat de Ghidus Daiana și Tatiana Cristian



Obiectivele de dezvolare durabilă abordate:


Provocările identificate:

levii au fost provocati sa raspunda la 3 intrebari 

  1. Ce simti ca  vrei sa schimbi la tine?

  2. Cesimti ca vrei sa schimbi in familia ta?

  3. Ce simti ca  vrei sa schimbi in clasa /scoala ta?


Din răspunsurile lor a reiesit lipsa încrederii in ei dar si in cei din jur, problemele din familie care îi afectează pe unii dintre ei, faptul ca la scoala, in clasa lor exista copii cu cerințe speciale care au nevoie de sprijin si de atentie, ca alți colegi deși sunt normali au comportamente anormale.


Provocările alese:

Problema aleasă a fost  creșterea stării de bine în clasa lor prin lucrul cu emoțiile,  împreuna cu profesoara de matematica Tatiana Cristian care este si Consilier de dezvoltare personala, cu diriginta clasei abordand teme precum creativitatea, empatia, asertivitatea, cu profesoara de desen prin art terapie,  cu alți mentori invitați sa tina ateliere pentru a aduce fericirea copiilor.


Soluțiile identificate:

Elevii au propus  vizite a unor mentori la scoala sau deplasarea lor  la diferite locații unde sa lucreze pe creativitate si stare de bine,  , excursii , colaborarea cu specialiști care să-i ajute să -si gestioneze emoțiile, implicarea conducerii școlii dar si a tuturor profesorilor pentru atingerea acestui obiectiv. 

Cu siguranță mulți dintre elevi și-au pus ca obiectiv creșterea nivelului la învățătură.


Soluțiile alese sper implementare:

Ca soluții au fost alese desfășurarea unor ateliere de dezvoltare personală, vizite planificate în Bucuresti la scoli de arta, muzee, locuri de recreere, etc. Cu siguranța schimbarea aceasta va aduce beneficii stării de bine atat a elevilor cât si celor din jurul lor. 

Fericirea se construiește zi de zi, fericirea este o stare pe care o cultivăm, elevii vor invata prin acest proiect cum sa fie fericiți.


Procesul de implementare a activităților:

Nevoile elevilor sunt primul lucru pe care este necesar sa le cunoască adulții din preajma lor. Odată cunoscute aceste nevoi cu pricepere , implicare si dragoste față de copii am reușit să mobilizăm persoane care prin voluntariat s-au oferit să ajute elevii dar si întreaga comunitate Luca pentru a atinge acest obiectiv de a invata cum sa fim fericiți?

Se spune ca reușind sa descoperi problema pe care o ai, apar si soluțiile. Primul pas este conștientizarea. Prin profesoara de matematica au aflat despre proiect toți elevii claselor V-IX de la Liceul Teoretic Luca. Prin sprijinul si implicarea dirigintei de la clasa aV-a s-a putut lucra susținut la aceasta clasa.  Astfel au putut beneficia de aceasta schimbare de perspectiva , toți elevii de aici, toate cadrele, inclusiv părinții acestora. 

Permanent am cultivat si cultivăm cuvinte precum creativitate, empatie, asertivitate, curaj, încredere, siguranța, nonjudecata, etc


Rezultatele proiectului:

În urma acestor demersuri se observa un entuziasm în creștere, bucuria de a se intalni , de a se ajuta, de a comunica ce simt fără frica de a fi judecați, creșterea încrederii în fiecare dintre elevi, o mai buna comunicare, cresterea tolerantei si desigur aducerea multor zambete pe chipurile care uitasera de acest firesc si uman gest .


Beneficiarii proiectului:

Proiectul a vizat colectivul clasei a V-a dar au beneficiat de tot ce am amintit, ateliere, vizite, excursii întregul colectiv al Liceului Teoretic Luca, aproximativ 100 de persoane. 

Tinand cont de conexiunea acestora cu prietenii lor , membrii familiilor acestora se pare ca fericirea se propaga si numărul beneficiarilor este mult mai mare.


Feedback:

Părinții au fost incantati de oportunitatea de a participa la acest proiect, atasez un padlet cu cateva pareri https://padlet.com/tatianacristian/proiectul-change-architects-drumul-spre-fericire-metoda-desi-oj95t0brpgol

 

Durata de implementare a proiectului:

Proiectul a inceput inca din octombrie , el se va desfasura pe o perioada intregului an scolar, schimbarea compartamentelor fiind un proces de durata.


Promovarea proiectului:

Am popularizat proiectul prin afișe, prin temele comune de la dirigenție la nivel de școală, prin participarea la ateliere a tuturor elevilor si profesorilor.


Dificultăți întâlnite:

Fiind o idee atat de frumoasă ,,Drumul spre fericire”, oamenii au devenit deschiși, au vrut sa participe la acest proiect,  desigur unele întâlniri au fost decalate însă noi am așteptat si am reușit sa ne sincronizam astfel incat tot ce ne-am propus sa se realizeze contribuind la fericirea dorită. Elevii au invatat ca uneori drumul este mai dificil, este nevoie de cultivarea răbdării, calmului si ușor lucrurile se așează pe direcția dorită.


Susținerea impactului:

Sustinerea impactului este schimbarea fiecaruia dintre noi, cultivarea fericirii zi de zi, ascultarea si aplecarea spre nevoile celuilalt, aducerea de activitati creative si recreative in programul lor pe parcursul unei zile , precizez ca elevii Liceului Luca vin la 8.30 si unii dintre ei stau pana la ora 18. 

Drumul spre fericire va aduce desigur fericirea reusitelor academice care va incununa tot acest efort.


コメント


Postari recente
Arhiva
Follow Us
  • Youtube
  • Instagram
  • Facebook
bottom of page