DELETE CYBERBULLYING! Școala Gimnazială nr. 1 Lehliu-Gară
Analizând impactul proiectului de anul trecut „BUNĂTATEA este superputerea noastră”, proiect care a combătut bullyingul verbal, am constatat că acesta încă mai există printre elevi, dar are „rădăcini” adânci în cyberbullying! Așa încât, am hotărât să aflăm mai multe despre acest fenomen și să le spunem și colegilor noștri. După ce ne-am informat, am ales să combatem hate-ul din online cu vorbe frumoase și fapte bune în viața reală. Din chestionarele aplicate, am observat că colegilor noștri le-a plăcut foarte mult inițiativa noastră de anul trecut „SĂPTĂMÂNA BUNĂTAȚII”. Am hotărât să organizăm o altă ediție și anul acesta, în cadrul acesteia am desfășurat mai multe activități, implicând toți elevii de gimnaziu, activități care au fost opusul negativului din online
Poveste de schimbare facilitată de Ioana Rucăreanu și de mentorul Bogdan Turtoi.
Obiectivele de dezvoltare durabilă adresate de acest proiect de schimbare:
Viziunea proiectului
CYBERBULLYING = CTRL + ALT + DELETE
Pentru a evita Cyberbullying- ul, întotdeauna ai CONTROL – ALTERNATIVĂ – ȘTERGERE!
Beneficiarii direcți
Beneficiarii direcți- elevii
Beneficiarii indirecți – părinți, profesori
Oportunitățile proiectului
dorința beneficiarilor direcți pentru continuarea proiectului;
entuziasmul echipei de proiect;
creativitatea
prezența mentorului
Provocările proiectului
timpul redus alocat proiectului;
existența mai multor activități extracurriculare;
lipsa de implicare a unor colegi și de a răspunde provocărilor.
Puncte forte ale echipei
sunt creativi;
implicați;
lucrează cu bucurie;
Puncte slabe ale echipei
nu sunt foarte organizați în echipă;
neînțelegeri între membrii echipei;
individualismul.
Rezultatele analizei elevilor
Pentru punctele tari și oportunități au fost identificate soluții care să le mențină și pentru Punctele slabe și amenințări, soluții care să le îmbunătățească!
Concluzia: Ne folosim de ce avem mai bun și putem face față provocărilor!
Ideile selectate pentru a transforma proiectul anterior într-un produs sau serviciu scalabil „Spun STOP Cyberbullying-ului”
„Rețeaua Prieteniei”
„Noi suntem CONECTAȚI la fapte bune”
Obiective
1. Implicarea în activitățile propuse pentru Săptămâna Bunătății, a celor 8 clase de gimnaziu.
2. Responsabilizarea elevilor să se implice activ în prevenirea cyberbullying-ului pe tot parcursul anului școlar
Realizarea expozițiilor tematice cu lucrările realizate de elevi
Activități pentru realizarea obiectivelor
Au realizat împreună cu colegii lor, de la celelalte clase, toate activitățile propuse în Planul de Activități.
Au organizat a doua ediție a „Săptămânii Bunătății” pe parcursul celor 19 zile de Activism împotriva violenței copiilor.
- „Spun STOP Cyberbullying-ului” - relizarea materialelor informative și discuții cu elevii claselor de gimnaziu, precum și cu părinții, despre Cyberbullying și mai ales despre consecințele acestuia;
- „Rețeaua Prieteniei” – parteneriat cu echipa Change Architects de la Școala Gimnazială Mihai Viteazul din Pucioasa – schimb de gânduri și cuvinte frumoase, prin intermediul scrisorilor, care să înlocuiască hate-ul din online;
- „Noi suntem CONECTAȚI la fapte bune” – activități specifice fiecărei clase: listă de provocări, citate motivaționale, Rețeta Prieteniei, De ziua BUNĂTĂȚII –
SCANEAZĂ, Cufărul faptelor bune, Cum arată Prietenia, Scutul Anti-Cyberbullying, Newslatter – Ce știm despre Cyberbullying.
Impactul proiectului
Proiectul a avut un impact mare asupra beneficiarilor direcți. Fiecare clasă a avut de parcurs mai multe activități pe parcursul Săptămânii Bunătății, prin care au fost aniversate mai multe zile de importanță inernațională: Ziua Internațională a Bullying-ului și Cyberbullying-ului, Ziua Bunătății, Ziua Toleranței, Ziua Gestului Frumos, 19 zile de activism împotriva violenței asupra copiilor. Au dat dovadă de implicare, creativitate și cel mai mult s-au schimbat relațiile dintre ei; ceea ce ne-am și dorit.
Persoane ce au beneficiat de soluția elevilor
185 elevi ai claselor de gimnaziu
Profesori
Părinți
Perioada de desfășurare
Septembrie - Decembrie 2024
Persoane ce au aflat despre proiect
Despre proiectul nostru au auzit toți elevii de gimnaziu din școala noastră, părinții acestora ( în cadrul Ședinței cu părinții pe școală au fost prezentate informații despre Cyberbullying; au fost aplicate chestionare părinților, care au măsurat gradul de implicare al acestora în activitatea online a propriilor copii), profesorii și membrii ai comunității. Fiecare reprezentant al părinților, a prezentat la clasa pe care o reprezenta, informații despre Cyberbullying și au discutat despre această temă.
Școala noastră a fost vizitată și de un jurnalist de la ziarul Călărași Press, care a scris un articol depre proiectul nostru.
S-au făcut postări pe rețelele de socializare ale școlii, ale proiectului, personale.
Susținerea impactului
Proiectul nostru se poate desfășura pe parcursul întregului an școlar. Poate fi replicat cu succes și în altă școală, în acest scop, ne-am „împrietenit” cu elevii de la Școala Mihai Viteazul din Pucioasa în cadrul activității Rețeaua Prieteniei, cu care vom desfășura și alte activități pe parcursul anului școlar.
După momentul de reflecție, am hotărât să realizăm o Ștafetă a Bunătății pentru toată luna Decembrie. Am predat Bunătatea noastră, clasei a VI-a A și ei mai departe altei clase de gimnaziu.
Dorim să participăm și la Nivelul III – Replicare.
Experiența de a lucra cu un mentor
A fost o experiență interesantă!
Mentorul nostru, dl Bogdan Turtoi, a oferit elevilor mei îndrumare, sfaturi bune, i-a încurajat să gândească critic și să găsească soluții pentru problemele identificate.,
Impactul asupra elevilor
Elevii mei au fost foarte bucuroși de inițiativele lor, de modul cum s-au implicat și legăturile pe care le-au realizat cu colegii de la celelalte clase. Fiecare elev a fost responsabilizat cu anumite sarcini de lucru și l-a rândul lui a responsabilizat un alt coleg....mai mare sau mai mic!
Comentários