top of page

„Codul bunelor maniere în școala mea”, Școala Gimnazială Nr. 1 Eforie Nord

La clasa a VI-a B, problemele de comportament semnalate au fost abordate prin redactarea unui set de reguli de către două grupe de elevi. Elevii au creat o broșură intitulată "Codul bunelor maniere în școala mea", promovată direct, în rândul tuturor claselor, dar și online, pentru a cultiva manierele frumoase și a descuraja comportamentul inadecvat.


Procesul de creare a broșurii a început cu o serie de sesiuni de brainstorming în care elevii și-au exprimat opiniile despre comportamentele care ar trebui încurajate și despre cele care ar trebui descurajate. Fiecare grupă a avut sarcina de a identifica și de a scrie reguli specifice care să contribuie la un mediu școlar mai prietenos. După finalizarea setului de reguli, elevii au colaborat pentru a crea broșura "Codul bunelor maniere în școala noastră". Aceasta a fost decorată cu desene și ilustrații în aplicația storyjumper.com, pentru a o face mai atrăgătoare și mai accesibilă. Fiecare regulă a fost explicată clar și a fost însoțită de imagini sugestive. Elevii au organizat și prezentări la toate clasele P-VIII, la invitația doamnelor învățătoare sau în cadrul orelor de dirigenție, pentru a discuta despre importanța respectării regulilor și pentru a răspunde la întrebările colegilor lor.


Proiect facilitat de Popescu Lavinia




Obiectivele de dezvolare durabilă abordate:


Provocările identificate:

Pentru identificarea problemelor din școală, comunitate, viața de zi cu zi am folosit metoda „Semaforul”. Pentru cele trei culori ale semaforului, elevii au identificat o serie de probleme, importante din punctul lor de vedere, și le-au ierarhizat:

-          Comportamentul nepotrivit al elevilor în școală și la ore (15 bilețele)

-          Gunoaiele aruncate pe plajă de către turiști (2 bilețele)

-          Șanțurile astupate numai cu pietre după conectarea la gaze (3 bilețele)

-          Depășirea termenului de finalizare a sălii de sport din curtea școlii (2 bilețele)

Aglomerația din stațiune pe timpul verii (2 bilețele)


Provocările alese:

La clasa a VI-a B am constatat că elevii sunt preocupați în mod deosebit de relațiile dintre ei și de calitatea acestora, de tipul de interacțiune elev-elev în diverse momente ale timpului petrecut la școală. Am primit multe bilețele roșii prin care au semnalat: comportamentul neadecvat al elevilor din școală, lipsa de maniere, lipsa celor „7 ani de acasă”, vocabularul „jignitor”, manifestările de violență verbală și fizică (15 bilețele). Deși din poziția profesorului unele probleme de comportament dintre elevi nu sunt vizibile, mi-am dat seama că ei sunt foarte preocupați și afectați de astfel de manifestări.


Soluțiile identificate:

Pentru a ajunge la soluții, am folosit mai întâi, cu elevii, diagrama „Ishikawa”. Capul peștelui a reprezentat problema aleasă: „Comportamentul neadecvat al copiilor în școală”. Oasele peștelui au fost completate cu posibile cauze care conduc la un comportament nedorit, ca de exemplu: „copiii nu au fost suficient educați în familie”, „influența nefastă a Internetului”, etc. Pe coada peștelui copiii au notat, ca o concluzie finală, cauza generatoare de comportamente negative: „lipsa unei educații adecvate”. Soluțiile pe care ei le-au propus au fost:


  • Să ne facem prieteni care au o influență pozitivă -         

  • Schimbarea anturajului cu comportament negativ -         

  • Corectarea comportamentului prin reguli clare -         

  • Comunicarea cu cei lipsiți de educație -        

  •  Urmărirea pe Internet a unor persoane cu influență pozitivă asupra copiilor

  • Sancționarea elevilor cu comportament neadecvat prin observații scrise, mustrare și scăderea notei la purtare


Activitățile realizate de elevi:

Elevii au decis că nu sancțiunile și pedepsele vor aduce o schimbare în bine, ci educarea prin stabilirea unor reguli clare, scrise de ei, care să promoveze comportamentele pozitive. Ei au decis să scrie o broșură pe care au numit-o „Codul bunelor maniere în școala mea” la care să lucreze împreună.


Procesul de implementare a activităților:

Pentru o muncă eficientă și productivă, i-am organizat pe copii în  două grupe. Fiecare grupă și-a propus să scrie câte 10-15  reguli de comportament civilizat în școală până pe 17 aprilie. Fiecare grupă și-a desemnat un leader (un elev care cunoaște aplicația storyjumper.com). Cei doi leaderi au creat grupuri de WhatsApp pentru o comunicare bună între elevi.  

  1. Fiecare grupă scrie 10-15 reguli care să fie respectate în școală

  2. Desemnarea a doi elevi (Olteanu Sebastian și Socianu Alexandru) care să realizeze broșura „Codul bunelor maniere în școala noastră” în storyjumper.com

  3. Verificarea broșurii și feedback de la colegi

  4. Popularizarea proiectului la toate clasele din școală prin tipărirea broșurii și prezentarea regulilor de comportament în format electronic pe tablele smart.

  5. Popularizarea proiectului pe site-ul și Facebook-ul școlii


Rezultatele proiectului:

Dezvoltarea abilităților de lucru în echipă: Colaborarea în grupuri mai mari a permis elevilor să învețe cum să își coordoneze eforturile, să împartă responsabilitățile și să își gestioneze timpul eficient. Fiecare elev a realizat cel puțin o regulă.

Îmbunătățirea abilităților de comunicare: Scrierea paginilor din carte a necesitat o comunicare eficientă deoarece imaginile folosite trebuiau să aibă o legătură clară cu regula scrisă pe pagină.

Încurajarea creativității: Compunerea regulilor de comportament a permis elevilor să-și folosească și să-și dezvolte creativitatea. Au fost elevi care au scris chiar 2, 3 sau 4 reguli sau au contribuit la reformularea altora astfel încât să fie clare și să nu se repete.

Încrederea în sine și abilitățile de prezentare: Prezentarea finală a „Codului bunelor maniere în școală”  a contribuit la îmbunătățirea încrederii în sine a elevilor și la dezvoltarea abilităților de prezentare în public. Elevii care au prezentat „Codul” la toate clasele din școală s-au oferit voluntari și s-au pregătit în acest sens. Ei au scris un scurt discurs în care au vorbit despre metoda Design thinking și cum au ajuns elevii să realizeze un astfel de „Cod al  bunelor maniere în școală” . Au făcut mai multe repetiții în clasă, în fața colegilor și, când totul a ieși cum și-au dorit, au demarat o campanie de prezentare a Codului la toate clasele din școală, însoțiți de profesorul coordonator.

Respectarea bunelor maniere în școală: S-a observat o îmbunătățire semnificativă a comportamentului elevilor în școală, atât a autorilor regulilor, cât și a celorlalți elevi.


Beneficiarii proiectului:

„Codului bunelor maniere în școala mea”  a ajuns la 450 de elevi ai școlii, la cadrele didactice și, prin popularizarea lui pe pagina școlii, la părinți și comunitatea din Eforie Nord.


Feedback:

Elev clasa a VI-a A: „Aceste reguli sunt binevenite pentru că respectarea lor va aduce o atmosferă plăcută în școală.”

Director: „Codul este un instrument util pentru standardizarea așteptărilor comportamentale și pentru reducerea abaterilor disciplinare.”

Părinte: „Consider că acest Cod realizat de copii este o extensie a educației dată acasă de cei mai mulți părinți și este o modalitate de a sprijini comportamentele pozitive”


Dificultăți întâlnite:

  • Unii elevi nu au fost inițial motivați să participe la scrierea regulilor. Soluția a fost puterea exemplului celorlalți. Faptul că am decis ca numele autorilor regulilor să apară în Cod i-a motivat pe toți elevii să se implice.

  • Popularizarea proiectului la nivelul întregii scoli a necesitat un efort considerabil din partea elevilor-prezentatori. Am propus formarea mai multor echipe de trei elevi pentru prezentare, cu condiția ca fiecare echipă să își pregătească propriul discurs. O singură echipă de 3 elevi a venit bine pregătită pentru această misiune. Pentru a face față efortului, soluția a fost o bună planificare a evenimentelor de prezentare (gruparea a două clase în laboratorul de multimedia, în cazul claselor P-IV) inclusiv popularizarea pe Facebook-ul școlii. La clasele V-VIII, prezentările s-au făcut în cadrul orelor de dirigenție sau Educație socială.


Durata de implementare a proiectului:

Ianuarie - mai 2024


Promovarea proiectului:

În unitatea de învățământ, împreună cu elevii am desfășurat campania „Să cunoaștem Codul bunelor maniere în școala mea”.  La toate clasele elevii-prezentatori au popularizat regulile și i-au nominalizat pe autorii acestora. Codul a fost prezentat atât fizic, în format tipărit, cât și pe tabla smart, în formatul electronic, storyjump.


În calitate de cadru didactic coordonator, am prezentat metoda și rezultatele ei în cadrul întâlnirii zonale a proiectului „Școala Încrederii” din luna mai, precum și la cercul metodic din luna iunie.

Despre aplicarea metodei la clasă și rezultatul proiectului s-a scris pe pagina de Facebook a școlii.


Susținerea impactului:

Pentru susținerea impactului considerăm că ar fi utilă organizarea de campanii periodice și evenimente tematice (de exemplu „Ziua Bunelor Maniere”) pentru a menține interesul și angajamentul elevilor.

Actualizarea periodică a Codului bunelor maniere în școala noastră în funcție de feedback-ul primit și de eventualele schimbări necesare (deja avem pagini adăugate cu reguli formulate de elevii de la clasele P-IV).

Organizarea de sesiuni de feedback, la anumite intervale de timp, cu elevii și profesorii pentru a discuta despre eficiența și respectarea regulilor.





Comments


Postari recente
Arhiva
Follow Us
  • Youtube
  • Instagram
  • Facebook
bottom of page