Căsuța cu pisici, Școala Gimnazială Ciocănești, Suceava
Pisicile abandonate sunt de obicei nesterilizate și în afara faptului că acestea suferă, ele îndură frig și foame, dar se și înmulțesc, acest lucru contribuie la înrăutățirea situației. Este datoria noastră să arătăm oamenilor cât de ușor putem ajuta pisicile vagaboante cu câțiva RON și puțin mai multă bunăvoință.
Proiect facilitat de Rusoiu Ștefania
Obiectivele de dezvolare durabilă abordate:
Provocările identificate:
Războaiele, ura, indiferența, violența asupra animalelor, foamea, bătrânii care nu sunt îngrijiți, copiii care nu sunt trimiși la școală, copiii care nu au cu ce să se îmbrace, incendiile, oamenii care aruncă ambalajele în pădure, oamenii care taie copacii, oamenii care testează vopselele de păr pe animale, criminalii.
Provocările alese:
Noi am ales să ajutăm ființele care nu se pot ajuta singure și anume pisicile care sunt adesea alungate și bătute de oameni răi. Spre deosebire de căței, acestea nu pot mușca pentru a se apăra, așadar acestea ajung să fie bătute de oamenii fără suflet. Credem că putem să strângem resursele necesare pentru a oferi un exemplu colegilor din școala noastră astfel încât și ei să protejeze aceste animăluțe.
Soluțiile identificate:
Noi am găsit următoarele soluții: pătuțuri, adăpost, cafenea cu pisici, adopții, campanii de sterilizare gratuită, boluri cu hrană lăsate pe drum, campanii de informare.
Activitățile realizate de elevi:
Exact cum am precizat și mai sus, bugetul nostru de copii ne permite doar să facem schimbări mici dar care înseamnă mult pentru animale. Fiecare dintre noi are pe acasă un vas de care nu are voie și fiecare dintre noi poate aduce un plic, o conservă sau câteva bobițe de la pisica lui de acasă. Fiecare din noi poate lăsa în drum spre școală recipientul cu mâncare și apă pentru animăluțele de pe stradă. Dorim ca în viitor în săptămâna „Școala Verde” să ducem acest proiect la nivelul următor și să facem adăposturi/ locuri de dormit, din materiale reciclabile, pentru suflețelile lăsate pe drumuri.
Procesul de implementare a activităților:
După ce am identificat problema pe care o puteam rezolva, am propus la nivel de clasă idei în acest. În urma discuțiilor noastre am ajuns la concluzia că să așezăm în diferite locuri castronele cu apă și mâncare ar fi cea mai bună variantă pentru pisici. Pentru că știm că diferența pleacă de la cei mici, am început să prezentăm ideea copiilor de clasa pregătitoare care au fost bucuroși să se alăture scopului nostru.
Copiii de clasa a III a, au dus ideea și mai departe astfel că au strâns Câte 1 RON de fiecare și au cumpărat mâncare pentru pisicile de lângă școală. Copiii din clasele mari au scos și ei la poartă mâncare pentru pisici, ba chiar ne au promis că ne vor susține fizic în momentul în care dorim să facem căsuțe pentru pisici.
Părinții noștri s-au bucurat să ne susțină în cariera noastră de arhitecți ai schimbării, deși trebuie să recunoaștem că unele mămici nu au fost foarte încântate de faptul că le am luat castronul favorit sau castronul din setul pentru musafiri. Dorim ca până la sfârșitul anului 2024 toți oamenii satului să scoată la poartă câte ceva pentru pisici și cu câte puțin de la fiecare vom avea animale fericite.
Rezultatele proiectului:
Cum am scris și mai sus majoritatea oamenilor au dorit să ne ajute și să ne susțină. Până la urmă, cine nu s- ar implica în salvarea unor blănoși?
Beneficiarii proiectului:
La întrebarea asta vom răspunde un pic mai diferit: soluția noastră n-a ajutat niciun om, dar a făcut zeci de pisici fericite și grăsuțe.
„ Doamna, după ce le-am pus mâncare la poartă, patru pisici și-au făcut loc la mine în pod și acum în fiecare seară vin la grajd când mulgr bunica și le dă lapte. Vorbește și le alintă mai frumos decât pe noi, sunt Țucile ei” -Diana
„ Mi s-au părut tare drăgălași când au venit acasă și au cerut castroane că ei au pisici de hrănit, de parcă aveau un job plătit, cu sania eu nu i-am mai văzut așa implicați, dimineața țipă că trebuie să ducă mâncare, seara țipă că nu mai au mâncare și uite așa își fac tot drumul până la poartă zilnic... Să nu vă zic că acum am cinci: Portocaliul, Iubăreața, Hapciu, Tigru și Dani.” - mama Denisei
Feedback:
Credem că au fost foarte fericite.
Dificultăți întâlnite:
Nu am avut cine știe ce probleme, oamenii au fost dorniță, au mai existat copii răi care au răsturnat castroanele sau mașini care le au spart, dar le au reînlocuit. Au fost și cățeluși care au mâncat din mâncarea lor, dar nu credem că pisicile s-au supărat.
Durata de implementare a proiectului:
Octombrie - Decembrie 2023
Promovarea proiectului:
Doamna ne-a adus pisicul de la școală astfel că a fost ușor să atragem atenția tuturor: am dus pisicul în bibliotecă și am organizat grupulețe cine vrea să pună mâna pe pisic trebuia să ne promită că ne susține să ajutăm și alte animale și să ne asculte când vorbim despre proiect. Nici profesorii nu s au lăsat mai jos, foarte curios ce a fost și ei de noi, nu am fost acasă la ei dar știu sigur că și au scos și ei prin curte și pe lângă blocuri ceva de mâncare pentru cei mici.
Susținerea impactului:
Vrem să ajutăm animăluțele în continuare, vrem să facem mai mult pentru ele astfel încât să aibă și o căsuță unde să doarmă
Comments