BULLYING-UL TREBUIE OPRIT! Școala Gimnazială Nr.1 Oituz/Bacău
Proiectul urmărește eliminarea sau măcar reducerea bullying-ului din școală și din afara ei prin diferite activități ce sunt prezentate mai jos.
Proiect facilitat de Ursache Maria
Obiectivele de dezvolare durabilă abordate:
Provocările identificate:
Elevilor li s-a solicitat să scrie pe o foaie, o problemă, cu care aceștia se întâlnesc în viața de zi cu zi și la care ei doresc să găsească o soluție .Problemele identificate au fost: reducerea poluării mediului înconjurător și eliminarea sau măcar reducerea bullying-ul din școală și din afara ei .
Fiecare elev și-a prezentat în fața colegilor, problema descoperită, argumentând alegerea făcută prin exemplele date și întâlnite în viața de zi cu zi:gunoaiele întâlnite în drumul lor spre școala,magazine,pe malul Râului Oituz ce străbate satul,inundarea gospodăriilor din apropierea râului ce apar atunci când plouă mai mult dar și certurile dintre elevii din clasă ,din școală, bătăile și jignirile dintre ei ,umilințele la care sunt supuși unii elevi dar și hărțuirea online.
Provocările alese:
Apoi s-a supus la vot și s-a ales ca tema proiectului să fie cea legată de bullying.Elevii au fost rugați să se gândească la titlu temei ,iar pe rând ,fiecare elev a mers la tablă și a scris titlul propus. S-a supus la vot și s-a ales titlul „Bullying-ul trebuie oprit”.
Soluțiile identificate:
-realizarea unui chestionar pentru elevi care să ajute la identificarea problemelor legate de bullying.
-urmărirea unor materiale video pe această temă după care să aibe loc o dezbatere în care elevii să identifice modalități de eliminare sau reducere a bullying-ului .
-discuții cu un mentor care să ii ajute să descopere soluții la problema legată de eliminarea bullying-ului din școală,din afara lui dar și a ciberbullying-ului.
-realizarea unui colaj de desene pe teme de bullying care să fie expus pe holul școlii
-realizarea unei scenete cu temă legată de bullying-ul din școală
-realizarea unui decalog al regulilor anti-bullying
-scrierea de către elevii școlii a unor mesaje anti-bullying pe tricourile albe ale elevilor din echipa de proiect iar aceștia le vor purta în școală pe parcursul a 2 zile.
-realizarea copacului prieteniei
Soluțiile alese sper implementare:
Toate soluțiile propuse au fost implementate
Procesul de implementare a activităților:
-elevii, împreună cu profesorul coordonator ,au realizat un chestionar cu temă anti-bullying pe care apoi l-au distribuit colegilor din școală pentru a fi completat.În funcție de rezultatele obținute la aceste chestionare,elevii au stabilit Obiectivul de Dezvoltare Durabilă și anume:”Educație de calitate „.De la acest obiectiv,elevii au stabilit obiectivul proiectului :Eliminarea bullying-ului prin îmbunătățirea relațiilor dintre elevi,prin punerea prieteniei pe primul loc și prin eliminarea diferențelor de statut social.
-elevii au urmărit materiale video pe această temă după care a avut loc o dezbatere în care elevii au identificat modalități de eliminare sau reducere a bullying-ului prin îmbunătățirea comunicării dintre elevi,prin punerea prieteniei pe primul loc dar și eliminarea diferențelor de statut social.
-au avut loc discuții online cu un mentor care să îi ajute și mai mult să descopere soluții viabile legate de eliminarea bullying-ului din școală,din afara lui dar și a ciberbullying-ului.
-elevii au realizat desene cu care au format un colaj de desene pe teme de bullying care apoi a fost expus pe holul școlii pentru a putea fi vazut de toți elevii școlii.
-elevii au realizat o scenetă ce a fost prezentată în fața elevilor școlii,iar personajele din această scenetă au fost jucate de elevii problemă din clasă.
-la activitatea desfășurată cu toți elevii școlii,a fost realizat decalogul anti-bullying , iar în final ,toți elevii au fost invitați să scrie pe un post-it câte un mesaj antibullying sau cuvinte care să îndemne la iubire,ințelegere și prietenie,pe care apoi să îl lipească pe o planșă de carton,realizând astfel „Copacul Prieteniei”.Toate materialele realizate sunt expuse pe holul școlii iar decalogul va fi afișat pe panourile din fiecare clasă.
-elevii din echipa de proiect au purtat tricouri albe pe care au scris mesaje anti-bullying dar au fost invitați și alți colegi din școală,profesori, să scrie pe tricourile lor asemenea mesaje.
Rezultatele proiectului:
- Proiectul a contribuit la sensibilizarea elevilor, profesorilor și părinților cu privire la formele de bullying, efectele acestora și importanța unui comportament respectuos în școli.
- în perioada în care s-a desfășurat proiectul,in colectivul de elevi ce reprezintă echipa de proiect,s-a observat o reducere a actelor de bullying și o mai mare implicare a elevilor în promovarea unui mediu școlar sigur și respectuos.
Beneficiarii proiectului:
130 de elevi dar și familiile acestora.
Feedback:
-unii elevi au spus că acest proiect i-a ajutat să înțeleagă ce simte victima unui act de bullying,care sunt efectele lui asupra victimei și că pe viitor vor fi mult mai atenți la cuvintele pe care le folosesc atunci când vorbesc cu colegii lor și nu numai.De asemenea alți elevi au spus că le vor ști ce să facă dacă se vor afla într-o situație de bullying.
“O să-mi fie de folos pentru viitor și o să mă ajute când voi mai primi bullying.”
„Proiectul acesta mi s-a părut educativ deoarece am discutat despre bullying și cum trebuie sa ne comportam în societate.M-a impresionat faptul ca acest proiect a fost unul frumos și am vorbit despre "Copacul Prieteniei"
Durata de implementare a proiectului:
Octombrie - Decembrie 2024
Promovarea proiectului:
-am realizat o activitate la nivelul școlii ,la care au participat toți elevii de nivel gimnazial.
-afișarea materialelor produse în cadrul proiectului ,pe holurile școlii
-afișarea decalogului pe panourile din fiecare clasă a școlii
- prezentarea proiectului pe pagina de facebook a școlii.
-am discutat despre proiect cu colegii mei din școală dar și în cadrul Cercului Pedagogic.
Dificultăți întâlnite:
-uneori , elevii sunt mai greu de organizat pentru desfășurarea unor activități dar în final ,prin discuții cu ei,au înțeles importanța proiectului în dezvoltarea caracterului ,în formarea personalității și în realizarea unei bune comunicări cu semenii lor.
Susținerea impactului:
-să folosim tehnologia (aplicații, platforme online) pentru a monitoriza cazurile de bullying din școală și din afara ei și pentru a oferi suport anonim victimelor.
- comportamentele de bullying să fie sancționate prompt.
Comments