Un mediu curat - un viitor asigurat! Școala Gimnazială nr. 1 Biliești, Vrancea
Elevii au luat exemplul supereroilor pe care i-au urmărit în etapa imaginează, au identificat problemele din comunitate, școală și familie și, în urma unei evaluări (pe baza unor criterii stabilite) a problemelor identificate, au ales să rezolve problema deșeurilor din comunitate. Au identificat cauzele problemei iar în același timp au ajuns la concluzia că această problemă poate fi o cauză la rândul ei pt o altă problemă identificată de ei, problema înmulțirii câinilor hoinari (care se hrănesc din gunoaie).
Au propus mai multe soluții pentru rezolvarea problemei și a cauzelor care o generează și au concluzionat că pentru a avea un impact real trebuie să abordeze mai multe soluții în proiectul lor: 1- ecologizare – pt rezolvarea imediată a problemei, dar cu impact pe termen scurt, însă cu potențial de conștientizare asupra localnicilor, 2- realizarea, promovarea și semnarea unei petiții – cu scopul conștientizării problemei de localnici pt a preveni o producere ulterioară a deșeurilor pe străzi sau în natură și 3- confecționarea unor tomberoane din bidoane reciclate (colectate în timpul ecologizării și procurate de la colegii de școală) care să fie montate în locurile unde sunt concentrate cele mai multe deșeuri.
Elevii au realizat afișe de promovare pe care le-au postat la magazinul central, la primărie și în școală. Au vorbit cu dra directoare și cu dnul primar despre ideea lor de proiect, au primit susținerea acestora și au aplicat sub îndrumarea cadrului didactic măsurile stabilite mergând pe cei 4 pași (simte, imaginează, acționează, comunică).
Poveste de schimbare facilitată de Alina Dragomir.
Enumeră problemele identificate de elevi:
Câini pe străzi, gunoaie aruncate pe străzi și în pădure, teme multe, străzi neasfaltate, bullying, nerespetarea promisiunilor electorale, tăierea copacilor, șomajul, copii bătuți de părinți
Explică ce problemă a fost alesă să fie rezolvată și de ce.
Elevii au ales să rezolve problema deșeurilor de pe străzi pentru că este o problemă sursă pentru altele: susține prezența și înmulțirea câinilor hoinari în localitate și este o sursă de poluare. Elevii au considerat că este o problemă realistă, cu soluții abordabile, primind cele mai mari punctaje la evaluarea asupra problemelor identificate.
Ce persoane sunt cele mai afectate de această problemă? Ce îi deranjează pe ei?
Este afectată întreaga comunitate. Pe lângă faptul că aspectul unei localități reprezintă cartea acesteia de vizită, oamenii sunt deranjați de faptul că se aruncă gunoaie în locuri neamenajate poluând localitatea și pădurea învecinată (care este folosită ca loc de relaxare) și de faptul că nu există amenajate suficiente locuri pentru aruncarea deșeurilor.
De asemenea, oamenii sunt deranjați de faptul că lipsa spațiilor (suficiente) amenajate pt depozitarea deșeurilor atrage câini hoinari care se hrănesc cu ele, se înmulțesc devenind un pericol mai ales pentru copii și le împrăștie, răspândind deșeurile.
Enumeră toate soluțiile la care v-ați gândit.
1- montarea unor indicatoare privind interzicerea aruncării deșeurilor în locurile neamenajate
2- ecologizare
3- vizită la primărie și prezentare problemei primarului
4- confecționarea unor coșuri/tomberoane din materiale reciclate
5- realizarea unei petiții în comunitate
6 – conștientizarea prin afișe
7- amendarea celor care aruncă deșeuri
8- întărirea rezistenței coșurilor vechi pt a nu ajunge câinii hoinari la ele
9- solicităm ajutor de la ONG-urit
Ce soluție dintre cele enumerate a fost aleasă pentru implementare și de ce?
Elevii au ales mai multe soluții (cu impact imediat și cu impact pe termen lung), considerând că doar așa pot acoperi cât mai complet problema:
1 – ecologizare – o soluție cu impact rapid, care ar fi rezolvat problema repede, însă nu definitiv. De aceea, elevii au lucrat simultan pentru aplicarea mai multor soluții complementare.
2 – realizarea unei petiții în localitate prin care să aducă în atenția comunității nemulțumirea lor privind problema deșeurilor și prin care să caute susținători printre localnicii adulți. Această activitate a fost făcută în același timp cu ecologizarea, elevii urmând un traseu în localitate prin care au promovat petiția și au făcut ecologizarea, împărțindu-și sarcini în cadrul echipei încât au acoperit ambele soluții pe același traseu. Elevii au considerat că este nevoie să sensibilizeze adulții, care sunt în mare parte răspunzători de deșeurile depozitate necorespunzător.
3 – utilizarea bidoanelor strânse în cadrul ecologizării pentru realizarea a două tomberoane. Aceasta este măsura pe termen lung, fiind și un exemplu de inițiativă pentru comunitate, având în vedere buna promovare a proiectului.
Descrie pe scurt procesul de implementare a soluției/soluțiilor
1. Ecologizarea – elevii au considerat că este un bun exemplu de inițiativă și implicare să realizeze ecologizarea (măsura cu efecte rapide) în timpul acțiunii de conștientizare și semnare a petiției.
2. Petiția – plecând de la ideea că este greu să educi un adult sau să-i interzici să facă un lucru, fie ele și greșit, elevii au considerat că cea mai bună soluție e să ajungă la ei, să le transmită mesajul lor, însă făcându-i aliați, susținători. De aceea am stabilit condițiile în care petiția se va desfășura încât să aibă un impact cât mai mare, simultan cu ecologizarea, pentru a da un exemplu cu impact puternic asupra adulților, arătându-le că elevii și fac, nu doar vorbesc. Am folosit puterea exemplului, plecând de la ideea creării sensibilității adulților asupra ideii de copii care rezolvă probleme de adulți. Petiția a fost realizată în mai multe exemplare, încât elevii care nu realizau ecologizare se ocupau de petiție, din poartă în poartă în zona școlii, cât și in drum spre casă, după ore.
3. Crearea și amplasarea celor două tomberoane în locurile cu necesitate mare, cu tranzit mare și cu potențial impact emoțional asupra localnicilor. Au fost alese ca locații o stație de autobuz foarte tranzitată și zona grădiniței. Tomberoanele au fost realizate din bidoane strânse în cadrul ecologizării și din cele aduse de colegii din școală pentru a susține proiectul. La realizarea lor au ajutat cu idei, materiale și forță de muncă colegi mai mari ai elevilor, de la clasele vecine. Cu susținere din partea primăriei (elevii au vorbit cu primarul inițial și au prezentat ideea lor de proiect), care se va ocupa ulterior de golirea tomberoanelor, acestea au fost montate în locurile stabilite.
Care sunt rezultatele sau impactul proiectului vostru?
Rezultatele sunt pe termen scurt – curățenie din urma ecologizării, și pe termen lung – un exemplu pt copiii de grădiniță, care vor arunca gunoaiele în tomberonul creat de elevi, de asemenea tomberonul va rămâne în locurile amplasate, fiind monitorizate periodic de echipa proiectului pt a anunța ulterior primăria privind necesitatea golirii acestora. Un alt impact este cel asupra comunității participante la petiție, copiii de clasa a 5-a devenind un exemplu pentru comunitate.
Copiii pot trezi sensibilitatea în adulți și pot duce la generarea unor schimbări benefice, inclusiv în cadrul proiectului nostru. Dacă și copiii sunt afectați de problema deșeurilor, încât să ia măsuri, acesta poate fi un semnal de alarmă pentru adulți, că ar fi cazul să producă ei schimbarea.
Pe termen lung se va vedea o îmbunătățire a aspectului localității și sperăm, o stagnare a numărului de câini hoinari..
Câte persoane au beneficiat de soluția voastră?
mai mult de 100
Ce au zis oamenii care au beneficiat de soluție? Scrie 2 citate sau păreri.
Oamenii au fost încântați.
„Ne bucurăm să vedem că cei mici sunt atât de conștiincioși și iau în serios problemele de la noi din comună. Vor deveni, cu siguranță, niște tineri responsabili. Ne mândrim cu ei.” – dna Tiche, angajată primărie
„Dacă ar lua și adulții exemplu ar fi perfect. Ideea voastră este foarte bună, poate scăpăm și de câini cu ocazia asta.” – dna Maricica, semnatar petiție
Ce dificultăți ați întâlnit pe măsură ce ați implementat proiectul și cum le-ați depășit?
Dificultățile au fost cu privire la strângerea unui număr suficient de mare de bidoane pentru confecționarea celor două tomberoane. Pentru că în cadrul ecologizării nu au fost colectate suficiente bidoane printre deșeurile adunate, soluția a venit din promovarea proiectului la nivelul școlii. Elevii de la celelalte clase au fost încântați să contribuie cu bidoane și cu idei privind montarea bidoanelor. Elevii de la clasa a 8-a au venit cu idei foarte bune (ca cea a folosirii spumei pt lipirea bidoanelor), au donat materiale și chiar au lucrat împreună cu echipa proiectului la realizarea acestei activități.
Cât timp a durat să implementați soluția?
mai mult de 30 zile
Ce ați făcut să promovați proiectul în școala voastră sau în comunitate? Cu cine au vorbit elevii despre proiect? Ce răspunsuri au primit?
Proiectul a fost promovat în școală, prin implicarea tuturor claselor pentru colectarea de bidoane necesare celor două tomberoane. De la clasa a 8-a au fost elevi care au ajutat chiar la crearea acestora atât fizic cât și cu idei și soluții.
De asemenea, elevii au realizat un afiș al proiectului care a fost pus la avizierul școlii și au prezentat ideea drei directoare, care le-a dat și sfaturi cu privire la cele mai bune locuri pentru amplasarea tomberoanelor.
În comunitate proiectul a fost promovat în cadrul petiței, prin afișarea unor afișe la magazinul central (cu prezentarea proiectului proprietarului, care a dat ulterior acordul pt lipirea afișului și a îndrumat elevii pt alegerea celui mai vizibil loc pt public).
De asemenea, proiectul a fost promovat și în cadrul primăriei. Mai întâi elevii au prezentat primarului ideea lor, apoi au vizitat primăria pentru a lipi un poster de promovare în holul central la avizier.
Proiectul a fost promovat și la grădinița din localitate, unde au decis că este nevoie de un tomberon. Aici au fost bine primiți de două dne educatoare, care au fost încântate de ideea prezentată de elevi și au ales un loc bun pentru amplasarea tomberonului.
Nu au fost întâlnite bariere umane, toată școala și cei din comunitate cu care s-a intrat în contact au fost încântați de inițiativa elevilor și i-au susținut cu amabilitate. Oamenii au arătat interes și curiozitate pentru proiectul copiilor.
Aproximativ, cu câte persoane s-a vorbit despre proiect în total?
mai mult de 100
Pe scurt cum vă propuneți să susțineți proiectului pe viitor.
Intenționăm să monitorizăm coșurile realizate de elevi și să colaborăm cu primăria pentru golirea lor periodică.
Anul viitor dorim să continuăm în această tematică și dacă persistă problema cu deșeurile vom organiza o zi de ecologizare în care să implicăm copii și adulți (părinți, vecini, cunoscuți și alți voluntari) încât impactul să fie conștientizat de la mic la mare.