Salvatorii Apei! Grupa Salvatorii Apeo, Școala Primară Vasile Conta, Iași
,,Salvatorii apei~Mă numesc Iulia şi, vă voi povesti despre grupa din care fac parte si despre ce ne-am propus eu şi colegii mei, Robert B, Alexandru B, David B, David D( Da, aţi văzut bine:sunt doi de David), Şefania V, Iulia P, Liviu N, Teodor N, Cristian P, să realizam prin acest proiect.
Povestea noastră începea anul trecut, când am primit provocarea proiectului Eu Pot. La început, am fost grupa care s-a mobilizat mai greu,eram o grupă stângace, nu ne inţelegeam şi, de la orice idee ne certam. Însă, ne-am mobilizat, ne-am făcut ordine în idei, programatorul nostru, Robert a creat un joc, cu un scafandru care aduna deşeuri, încercand să nu fie atins de rechin. N-am reuşit să ne calificam anul trecut ,dar acest fapt nu ne-a făcut să abandonăm. Am preluat responsabilitatea grupei, am pus în ordine ideile şi materialele grupei.
Anul acesta, proiectul nostru a început să prindă contur, graţie mentorului nostru, Matei, care ne-a învăţat multe lucruri interesante, mamei lui David , care ne-a facilitat o vizită la Apele Romane şi parinţilor care ne-au susţinut şi au devenit colaboratorii notşri. .Am încheiat un parteneriat cu APAVITAL am scris o petiţie,am imparţit fluturaşi.
Sunt sigură că noi, Salvatorii apei, indrumati şi sustinuti de mentorul nostru, doamna învăţătoare , părinţii noştri şi toti cei care sunt de acord cu ideile noastre, vom reuşi să facem ca mediul înconjurator şi apele să fie ferite de factorii poluatori.
Poveste de schimbare facilitată de Achitei Marinica și mentor Matei Nanu.
Anul trecut elevi au realizat proiectul:
- Salvatorii Apei
Ce au decis elevii?
X Continue proiectul început
Înceapă un nou proiect și să folosească lecții învățate
Ce argumente au adus pentru continuarea proiectului?
-Robert a creat un joc, cu un scafandru care aduna deşeuri, încercand să nu fie atins de rechin. N-am reuşit să ne calificam anul trecut ,dar acest fapt nu ne-a făcut să abandonăm. Iulia a preluat responsabilitatea grupei, a pus în ordine ideile şi materialele
Ce argumente au adus pentru începerea unui alt proiect?
-
Cum a fost prima interacțiune cu mentorul?
Prima interactiune cu mentorul a fost emotionanta la inceput. Nu stiamce presupune colaborarea cu un mentor. Dar, imediat ne-am dat seama ca, Matei (asa se numeste mentorul nostru) chiar parea interesat de ideile noastre si dornic sa ne ajute sa le materializam.
Explică ce problemă a fost alesă să fie rezolvată și de ce.
Principala problema vizata a fost poluarea apei
Ce persoane sunt cele mai afectate de această problemă și de ce?
Toti suntem afectati de poluarea apei. Apa intretine viata si o apa poluata are un impact negativ asupra sanatatii oamenilor.
Enumerați două oportunități și două provocări identificate în urma interviurilor și observațiilor realizate de elevi?
Vizita la Apele Romane, Apavital si Barajul Stanca –Costesti. Elevii au avut posibilitatea sa adreseze intrebari si sa primeasca raspunsuri argumentate .
Enumeră toate soluțiile la care v-ați gândit.
- Realizarea unor parteneriate cu Apele Romane, Apa Vital
- Distribuirea de fluturasi
- Activitati de ecologizare
Ce soluție dintre cele enumerate a fost aleasă pentru implementare și de ce?
-Toate solutii au fost luate in calcul
Descrie pe scurt procesul de implementare a soluției/soluțiilor
-
Care sunt rezultatele sau impactul proiectului vostru?
-
Câte persoane au beneficiat de soluția voastră?
mai mult de 100
Ce au zis oamenii care au beneficiat de soluție? Scrie 2 citate sau păreri.
- Unii ne-au feliciatat, atii au trecut nepasatori gandindu-se ca e doar un joc de copii.Dar noi am crezut in ideile noastre si am mers mai departe.
Ce dificultăți ați întâlnit pe măsură ce ați implementat proiectul și cum le-ați depășit?
- La început am fost grupa mai stângace – nu ne înţelegeam, aveam multe idei şi nu cădeam de comun acord asupra lor. Eram o grupa in care fetele erau in minoritate iar baietii ezitau in ne lua in considerare parerile. Ca solutii, am decis, ca prin rotatie ,fiecare sa indeplineasca rolul de lider (cate o saptamana).
[if !supportLists]
Cât timp a durat să implementați soluția?
mai mult de 30 de zile
Ce ați făcut să promovați proiectul în școala voastră sau în comunitate? Cu cine au vorbit elevii despre proiect? Ce răspunsuri au primit?
-
Aproximativ, cu câte persoane s-a vorbit despre proiect în total?
mai mult de 100
Dacă o altă grupă de elevi ar vrea să preia acest proiect ar fi posibil? De ce ar avea nevoie? Ce sfaturi ați avea pentru ei?
Acest proiect a fost un mod prin care noi: David D., Robert, Iulia, Ștefania, Alexandru B., David B., Cristian, Liviu şi Alexandru I., (membrii grupei) am devenit mai apropiaţi şi mai uniţi. Am realizat lucruri benefice comunităţii şi am devenit mai responsabili în ceea ce priveşte protejarea mediului înconjurător
Cum a fost experiența pentru elevi să aibe un mentor?
A fost o experienta interesanta, utila din care toti am avut de invatat. Matei ne-a sustinut, ne-a incurajat si ne-a oferit sugestii atunci cand nu reuseam sa colaboram ca si echipa.
Ce schimbari ați observat la elevi în urma participării la acestă inițiativă?
Responsabilitate, curaj, incredere, implicare
Ce v-ar plăcea să faceți pe viitor?
Sa continuam ideea acestui proiect si sa devenim un fel de ,, elevi ambasadori”.