Prietenie, zâmbete, dăruire. Fără bullying! Echipa: Buburuzele vesele!
Aşa cum spune şi numele proiectului , dat fiind că trăim într-o lume în care bullyingul este un fenomen tot mai răspândit în mediul şcolar, ne-am propus ca în acest an să dezbatem acest subiect, să recunoaştem momentul în care cineva este supus unui comportament de bullying, să identificăm posibile cauze care au dus la apariţia unui astfel de fenomen, dar şi să înlăturăm pericolul extinderii fenomenului şi a suferinţei celor implicaţi. In respectivele activităţi au fost implicate cinci clase din cadrul şcolii, părinţi, dar şi cadre didactice. Toţi au fost interesaţi şi deschişi la aceste activităţi.
Poveste de schimbare facilitată de Crețu Marioara Doina și Mentor Raluca Teodorescu.
Obiective:
Reducerea comportamentelor de tip bullying existente între elevi
Prevenirea apariţiei unor noi situaţii de bullying între elevi
Dezvoltarea unor relaţii pozitive între elevii şcolii
Să sprijine și să lucreze în vederea creerii unui climat neviolent, favorabil incluziunii și pozitiv la nivelul întregii școli.
Anul trecut elevi au realizat proiectul:
Ce au decis elevii?
Să continue proiectul început anul trecut
Ce argumente au adus pentru continuarea proiectului?
Noile cunoştinţe i-au încântat. Dorinţa ca acest fenomen să fie redus, să nu mai existe copii trişti, să crească dezvoltarea personală, comunicarea interpersonală și relațiile interpersonale. Conştientizarea suferinţei provocate de fenomenul bullying
Ce argumente au adus pentru începerea unui alt proiect?
Descoperierea noțiunii de bullying - Cum putem să gestionăm în mod eficient
Stuațiile de bullying?
Cum a fost prima interacțiune cu mentorul?
Încântătoate. A fost doar telefonică, dar plăcută. Am schimbat idei, păreri şi am convenit să continuăm munca în echipă, chiar dacă doar la distanţă. E de 10.
Explică ce problemă a fost alesă să fie rezolvată și de ce.
- Bullyingul – informare, documentare şi măsuri de prevenire
Ce persoane sunt cele mai afectate de această problemă? Ce îi deranjează pe ei?
Elevii. In general sunt mai expusi elevii care provin din familii monoparentale, diferiţi ca etnie, ca şi credinţă sau cei care perezintă dificultăţi de învăţare.
Enumerați două oportunități și două provocări identificate în urma înterviurilor și observațiilor realizate de elevi?
Oportunități:
Conştientizarea nivelului crescut de manifestare a comportamentului de bullying între copii, precum şi a consecinţelor dramatice pe care acesta îl are asupra dezvoltării armonioase a copilului
Promovarea unor metode pozitive și eficiente de educare socio-emoțională a copiilor, în spiritul valorilor de toleranță, respect, protecție și curaj
Provocări:
Putem să schimbăm ceva?
Sunt părinţii deschişi la susţinerea şcolii în activităţi de genul acesta?
Enumeră toate soluțiile la care v-ați gândit.
Elevii au realizat mai multe proiecte pentru a defini mai întâi conceptul de bullying. Au fost prezentate imagini, filmuleţe cu existenţa unor asfel de comportamente. S-a sesizat faptul că şi ei au întâlnit astfel de comportamente. Au prezentat modul în care se facea bullying şi in cazul unor cunoscuţi. Împreună am derulat activităţi de informare şi la alte clase.
Am vizionat filmuleţe, au intrat ei în pielea altor colegi în urma unor jocuri de grup. Unul dintre jocuri a avut titlul Povesteşte despre tine! Fiecare elev x a avut in fata un coleg, z. Colegul z trebuia să asculte ceea ce elevul x povestea. Dupa 90 de secunde se inversau rolurile. Se repeta momentul. La final fiecare trebuia să îmbrace haina colegului şi să spună ceea ce au reţinut despre vorbitorul din faţa lor.
Au aflat trăiri simţite de colegii de clasă, emoţii în diferite situaţii. Unul dintre elevi a venit cu ideea unui om din carton. 10 colegi trebuiau să adreseze câte un cuvânt urât omului de carton. Pentru fiecare cuvânt urât trebuiau să taie o bucata din personajul de carton. În final a avut loc o dezbatere pe marginea celor întâmplate.
Au fost trase concuzii, iar elevii au înţeles suferinţa fiecărui suflet expus fenomenului de bullying
Ce soluție dintre cele enumerate a fost aleasă pentru implementare și de ce?
Elevii au cerut ca aceste activităţi să fie extinse la nivelul mai multor clase din şcoală, iar fenomentul de bullying să fie prezentat şi părinţilor. A fost organizat un lectorat cu părinţii cu tema ,, Noi oferim zâmbete, nu bullying!
Părinţii aveau noţiuni despre fenomenul prezentat. Au fost discutate şi modalitaţile de promovare a unor metode pozitive și eficiente de educare socio-emoțională a copiilor, în spiritul valorilor de toleranță, respect, protecție și curaj.
Descrie pe scurt procesul de implementare a soluției/soluțiilor
Procesul de implementare nu este unul care să fie de scurtă durată. Noi am început prin extinderea informării la nivelul mai multor clase. Am discutat cu colegii/colegele despre extinderea acestui fenomen, am realizat o expoziţie cu proiectele elevilor. Actiunea de implementare va continua.
Vizionarile de PPt-uri au fost extinse şi ele, iar elevii s-au aratat interesaţi şi dornici de schimbarea în bine a lor. Li s-au oferit tot de către colegi şi soluţii pentru a acţiona ferm şi la timp împotiva celor care fac bullying.
Care sunt rezultatele sau impactul proiectului vostru?
Noi sperăm o schimbare în bine, părinţi mai atenţi cu proprii copii, elevi care să ia atitudine în fata unui astfel de fenomen. Pe perioada de timp în care s-a discuta mereu despre cauze, efecte şi soluţii am constatat că elevii au devenit mai atenţi unii cu ceilalţi, cei care de obicei se jucau doar cu doi –trei colegi au fost invitati şi în alte grupuri, iar ei nu au mai avut tendinţa dea râde unul de celălat.
Câte persoane au beneficiat de soluția voastră?
mai mult de 100
Ce au zis oamenii care au beneficiat de soluție? Scrie 2 citate sau păreri.
Părinte: Noi ştim că unii elevi se cred superiori altora, dar i-am spus copilului să îi evite!
Elev. CC s-a schimbat mult, nu mai este ca inainte!
Elev: Omul de carton este asemeni uşii din povestea Cuiele!
Ce dificultăți ați întâlnit pe măsură ce ați implementat proiectul și cum le-ați depășit?
Timpul! Elevii îşi doreau mereu să atragă atenţia asupra unor fenomene, asupra unor momente trăite de ei, dar timpul....
Cât timp a durat să implementați soluția?
mai mult de 30 de zile
Ce ați făcut să promovați proiectul în școala voastră sau în comunitate? Cu cine au vorbit elevii despre proiect? Ce răspunsuri au primit?
-colegii
-părinţii
-directorul şcolii
Încurajări, aprecieri
Părinţii au cerut câteva întâlniri cu elevii şi pe vară.
Aproximativ, cu câte persoane s-a vorbit despre proiect în total?
mai mult de 100
Dacă o altă grupă de elevi ar vrea să preia acest proiect ar fi posibil? De ce ar avea nevoie? Ce sfaturi ați avea pentru ei?
Da, chiar recomand tuturor şcolilor. Este un subiect de actualitate care necesită multă atenţie şi implicare . Să mă contacteze pentru sugestii! Copiii sunt încântaţi.
Cim a fost experiența pentru elevi să aibe un mentor?
Plăcută
Ce schimbari ați observat la elevi în urma participării la acestă inițiativă?
Elevii au înţeles că bullying-ul este un fenomen care trebuie luat foarte în serios, atât de școală, de cadrele didactice, cât și de familie, părinți, copii. Pe tot parcursul perioadei, elevii au devenit mesagerii antibullying. Comportamentul în clasele implicate s-a schimbat în bine. Vă invităm să ne cunoaşteti pentru a vă putea împărtăşi din momentele trăite împreună.
Ce v-ar plăcea să faceți pe viitor?
-Să continuăm ceea ce am început şi să extindem proiectul la nivelul întrgii şcoli. Dorim să implicăm în anul viitor şi Primăria Sibiu, CJRAE, Poliţia Municipiului Sibiu şi alte organizaţii nonguvernamentale. Spre să reuşim.