top of page

Poți fi erou! – Să oprim bullyingul și cyberbullyingul în școala ta! Colegiul Național ”Traian Lales

Elevii din învățământul primar și gimnazial sunt angrenați în activități care să îi ajute să conștientizeze amploarea fenomenului de bullying, pericolele existente și care să le trezească dorința de a lua atitudine față de acest fenomen. Totodată, profesorii sunt familiarizați cu modalități de acționare în cazul situațiilor de bullying și cyberbullying.

Poveste de schimbare facilitată de Perian Gabriela, Dolot Lavinia, Badea Anca, Călin Verona.

Enumeră problemele identificate de elevi:

Elevii simt zilnic presiunea fenomenului de bullying, cele mai des întâlnite ”scenarii” fiind cauzare de:

- diferențele legate de înfățișare sau de greutate

- performanța școlară

- naționalitate, religie sau apartenență la un grup minoritar

- venituri mici ale părinților/ condiția socială

- dizabilități sau alte situații de nevoi speciale de sănătate

Tot ei identifică puterea, popularitatea, răzbunarea, prejudiciile sau plăcerea ca fiind motivele principale pentru care cei din jur au un comportament de bullying, atât în clasă sau școală, cât și în comunitate. Aceasta este însă partea vizibilă a aisbergului. În fapt, vulnerabilitatea copiilor provine și din lipsa de comunicare, atât cu colegi sau prietenii, cât și cu familia, o lipsă de încredere de sine, adâncirea tot mai des în realitatea virtuală, etc.

Explică ce problemă a fost alesă să fie rezolvată și de ce.

- Copiii doresc să cunoască modalități de a se raporta la acțiunile de bullying, de a reacționa, de a se feri de ele. Totodată, ei doresc să își dezvolte sentimentul de apartenență și acceptare într-un grup.

Ce persoane sunt cele mai afectate de această problemă? Ce îi deranjează pe ei?

În special, în timpul perioadei școlare, oricare dintre copii poate deveni o victimă a acestui fenomen, fie că se situează în categoria celor care sunt abuzați, fie că sunt cei care comit abuzuri, sau sunt doar martori tăcuți. Această senzație de continuă vulnerabilitate este cea care îî face pe copii să dorească să găsească o modalitate de a riposta.

Enumeră toate soluțiile la care v-ați gândit.

-Discuțiile pe această temă sunt principala modalitate aleasă de copii pentru a înțelege amploarea fenomenului și a se exprima. Modalitățile de exprimare sunt multiple, însă. Pentru că subiectul este sensibil, copiii au sugerat inclusiv exprimarea prin intermediul poveștilor, al desenelor, al colajelor. De asemenea, am facilitat jocuri de rol și scenarii care să le permită o implicarea mai puțin personală. Tot ei au sugerat discutarea problemei și cu părinții.

Ce soluție dintre cele enumerate a fost aleasă pentru implementare și de ce?

Toate soluțiile enumerate au fost abordate, pe un grup de clase pilot, urmând să prelungim și anul viitor școlar intervenția la celelalte clase. Profesorii diriginți sunt într-un proces de documentare și formare în vederea familiarizării, a înțelegerii fenomemenlor de bullying si cyberbullying, și a conștientizării sale în rândul elevilor.

Descrie pe scurt procesul de implementare a soluției/soluțiilor

Începând cu luna martie, noi, împreună cu elevii noștri, am spus NU bullyingului. Implicarea noastră în cadrul proiectului AllGrow ne-a oferit mediul de ”verbalizare” a problemelor existente la nivelul elevilor.

Astfel, profesorii s-au implicat în activități de formare și, la rândul lor, au diseminat informația primită. Sursele au fost variate – colaborări cu Salvați Copiii, formări ale profesorilor în cadrul cursurilor oferite printr-un proiect Erasmus+, participări la simpozioane regionale și naționale. Întorși la clasă, profesorii noștri au abordat sistematic problema bullyingului și au angajat copiii în activități de descoperire, de informare, de răspuns.

Copiii au participat fie la jocuri de rol, fie la activități pe echipe, fie la concursuri de eseuri, toate de impact.Pe lângă profesorii învățători sau profesorii diriginți, un aport special l-a avut și profesorul în centre și cabinete de asistență psihopedagogică, acesta participând la multe dintre întâlniri și coordonând momentele mai sensibile.În total,la toate activitățile au participat 3 clase, una din învățământul primar și două clase de gimnaziu.

Pe lângă acestea, la concursurile de eseuri au participat reprezentanți din toate clasele de gimnaziu, iar lucrări ale acestora au fost, mai apoi promovate în cadrul unui concurs regional, unde au fost premiate.Pe lângă activitățile cu copiii, profesorii noștri au diseminat rezultatele acțiunilor și celorlalți colegi, atât în cadrul Comisiilor metodice și la întâlniri ale Consiliului profesoral, cât și la nivelul local, la cercurile pedagogice la care au participat. În plus, părinții au fost și ei implicați, prin activitățile de la lectoratele cu părinții.

Considerăm aceste acțiuni doar un început. Am fost plăcut surprinși de deschiderea și receptivitatea celor implicați, fie ei elevi, profesori sau părinți, și ne dorim să continuăm demersul nostru și în anii următori. Pe lângă participările la simpozioanele regionale și naționale pe această temă, vom întocmi un ghid cu activități ce pot fi utilizate de către profesori la clasă. De asemenea, vom susține elevii în a crea grupuri de activități extrașcolare care să le permită fiecăruia să își dezvolte sentimentul de apartenență și stima de sine.

Care sunt rezultatele sau impactul proiectului vostru?

- În acest moment, față de începutul anului școlar 2018-2019, elevii sunt mai conștienți de ceea ce înseamnă bullying, de rolurile existente și de modalități de a reacționa. Faptul că am petrecut timp dicutând aceste lucruri cu elevii noștri ne-a permis nouă, profesorilor, să ne facem o imagine mai clară și să le câștigăm încrederea.

Ca rezultat, analizăm modalitățile în care putem integra în Curriculum la Decizia Școlii a acestor lecții despre bullying, despre comportamente pozitive, și abilități socal-emoționale (Inteligența emoțională). La nivelul claselor la care am implementat cele mai multe activități, am reușit crearea unui mediu de sprijin, în care elevii sunt mai implicați în cultivarea relațiilor interpersonale și caută să promoveze un mediu sigur, din punct de vedere emoțional, în care să se desfășoare.

Câte persoane au beneficiat de soluția voastră?

mai mult de 100

Ce au zis oamenii care au beneficiat de soluție? Scrie 2 citate sau păreri.

„Am descoperit prieteni noi, care au aceleași pasiuni ca mine și cu care îmi place să îmi petrec timpul!”

”Îmi place să vin la școală, pentru că am cu cine să vorbesc și cine să mă ascute.”

Ce dificultăți ați întâlnit pe măsură ce ați implementat proiectul și cum le-ați depășit?

Timiditatea elevilor a fost una dintre dificultățile întâmpinate. Lucru pe echipă și poveștile scrise, însă, i-au ajutat și pe cei mai timizi să își facă auzită vocea.

Cât timp a durat să implementați soluția?

mai mult de 30 de zile

Ce ați făcut să promovați proiectul în școala voastră sau în comunitate? Cu cine au vorbit elevii despre proiect? Ce răspunsuri au primit?

Demersul nostru de a spune NU bullyingului s-a făcut auzit în cadrul cercurilor pedagogice la care am participat sau a întâlniriilor inițiate. De asemenea, poze ale activităților noastre se regăsesc pe site-ul Colegiului nostru. Participarea colegilor noștri la cursurile de formare a fost mediatizată prin comunicate de presă și în emisiunile de radiu sau TV la care colegii noștri au participat.

Aproximativ, cu câte persoane s-a vorbit despre proiect în total?

mai mult de 100

Pe scurt cum vă propuneți să susțineți proiectului pe viitor.

-Prevenirea bullyingului nu are dată de finalizare din păcate. Fenomenul însă poate fi controlat și diminuat prin perseverența celor implicați. Intenționăm să finalizăm ghidul de activități destinat profesorilor. De asemenea, la nivelul Consiliului elevilor, dorim să fim în permanent contact cu interesele elevilor, pentru ca să putem să identificăm o cale de comunicare comună. Elevii noștri vor fi încurajați să participe la întâlniri cu elevi ai altor licee, să își exprime ideile și să își împărtășască soluțiile și viziunea în cadrul orelor de consiliere, sau prin participare la concursuri extrașcolare pe această temă.

Nu în ultimul rând, la nivel gimnazial, două clase derulează excursii și activități extrașcolare împreună, ghidate de voluntari elevi ai liceului nostru, cu scopul de a li se permite dezvoltarea personală și promovarea învățării non-formale. Dorim să creștem numărul de clase care participă, în pereche, la acest proiect, scopul fiind și acela de dezvoltare a relațiilor de încredere, a prieteniilor și a valorificării potențialului fiecărui elev.

Postari recente
Arhiva
Follow Us
  • Youtube
  • Instagram
  • Facebook
bottom of page