JOCUL NE FACE MAI BUNI! Școala Gimnazială ,,ALEXANDRU ȘTEFULESCU’’ Tg. Jiu, Gorj
Fenomenul de bullying ia amploare în randul tinerilor, așa că elevii clasei a III a C, au hotărât să reducă violența dintre ei în timpul pauzelor în curtea mică a școlii.
Au simțit, și-au imaginat, au acționat și au comunicat, reușind să implice în activitatea lor foarte mulți elevi din școală, folosindu-se de ce le place lor mai mult – JOCUL.
În urma desfășurării acestui proiect se cunoaște o schimbare a atitudinii și a relaționării dintre ei.
Poveste de schimbare facilitată de Vladu Ana Nicoleta.
Problemele identificate de elevi:
ð Existența cerșetorilor în curtea școlii; ð Fumatul elevilor în curtea școlii; ð Alergatul și gălăgia în curtea mică a școlii; ð Curățenia din școală și din împrejurimile ei; ð Agresiunile fizice și verbale dintre colegii din școală în timpul pauzelor; ð Vânzarea obiectelor inutile, jucăriilor, la magazinul din curtea școlii; ð Aglomerația, traficul blocat pe lângă școală înainte de ora 8:00.
Problema selectată:
ð Elevii au observat că fenomenul de bullyng ia amploare în rândul elevilor atât între colegii de clase cât și între clasele din școală și au decis să intervină și să încerce să reducă actele de violență. ð Ei s-au simțit deseori agresați verbal dar și fizic de alți colegi, nu le-a plăcut sentimentul și vor să aducă armonie și bună înțelegere între ei. ð Consideră că pot fi uniți și că pot demonstra că buna înțelegere dintre ei în școală se va extinde și în comunitate.
Persoanele afectate de problemă:
ð Cei mai afectați sunt elevii mai sensibili și care sunt supuși bullying-ului. ð Profesorii sunt nevoiți deseori să medieze conflictele dintre elevi.
Soluțiile identificate:
ð Să fie instalate camere de supraveghere și astfel descoperiți, agresorii, să fie pedepsiți; ð Să fie mai mulți profesori de serviciu; ð Să fie angajați mai mulți gardieni care să-i supravegheze în pauze; ð Agresorii să fie exmatriculați; ð Să se aducă în curtea mică jucării pe care să le folosească în pauze; ð Să se desfășoare jocuri atractive pentru ei; ð Să fie puse cât mai multe afișe și sloganuri;
Ce soluție a fost selectată pentru a fi implementată:
ð Elevii au analizat și au considerat că jocurile sunt atractive pentru toți, la orice vârstă. ð Ei cred că, dacă în timpul pauzelor vor avea loc cât mai multe jocuri și mai atractive în care să fie implicați toți elevii, atunci agresorii vor fi ,,ocupați’’ șI astfel violența va fi redusă. ð De asemenea, jocul îi unește, îi învață să fie cinstiți, să respecte reguli, să lucreze în echipă, le dezvoltă spiritul de fair – play.
Procesul de implementare a soluției:
ð După ce s-au decis că problemă violenței se poate rezolva folosindu-se de jocuri, s-au împărțit în cinci grupe și au lucrat asupra modalităților de implementare a acesteia. ð Au analizat, au propus jocuri care se puteau desfășura cu un număr mare de jucători, au procurat materialele necesare (sfori, mingi, eșarfe), s-au împărțit în cinci grupe responsabile cu fiecare zi a săptămânii, au confecționat afișe și scris sloganuri. ð În săptămâna următoare, jocurile s-au desfășurat conform planului, însă în câteva zile au trebuit să se reorganizeze datorită numărului mare de elevi care veneau în curtea mică, să se joace în pauză.
Impactul proiectului:
ð În urma desfășurării proiectului, elevii clasei a III a C sunt mai responsabili și mai încrezători în munca lor. ð Profesorii sunt bucuroși că violența din școală s-a redus, atât în curtea școlii cât și în clase, pe holurile școlii, deoarece elevii sunt mai uniți.
Elevii sunt mulțumiți în proporție de 75% că nu mai sunt agresați de alți colegi
Câte persoane au fost impactate de soluția elevilor:
mai mult de 100
Ce au zis oamenii care au beneficiat de soluția voastră? Scrie 2 citate sau păreri.
ð Elevii se bucură și abia așteaptă venirea pauzei. ð Sunt dornici să învețe noi jocuri și să se joace împreună într-o formă organizată. ð Profesorii de serviciu sunt foarte bucuroși că nu mai sunt nevoiți să intervină în diverse certuri ale elevilor și pauzele se desfășoară fără alte violențe.
Ce dificultăți ați întâlnit pe măsură ce ați implementat proiectul și cum le-ați depășit?
ð Timpul a fost insuficient. Desfășurarea activitaților proiectului a avut loc în afara orelor de curs și datorită lipsei spațiului din școală nu aveam timp să analizăm și să fim productivi. ð Inițial elevii clasei a III a C au început să se joace în curtea mică și au atras atenția și altor colegi de la alte clase. I-au inclus în jocurile lor pe aproape toți elevii aflați în pauză. ð Părea să meargă totul conform planului, însă, vestea că în curtea mică copiii se joacă, a circulat repede și ieșeau din ce în ce mai mulți elevi în pauză. Propunătorii nu au mai putut face față, așa că au trebuit să se reorganizeze rapid. S-au împărțit în mai multe grupuri și desfășurau în același timp mai multe jocuri dând posibilitatea implicării mai multora. ð Am organizat clasele din școală (26 clase învățământ primar) să propună și să conducă și ei alte jocuri.
Cât timp a durat implementarea soluției?
7-15 zile
Ce ați făcut să promovați proiectul în școală sau în comunitate? Cu cine ați vorbit despre proiect? Ce răspunsuri ați primit?
ð Am expus proiectul în cadrul comisiei metodice și în rândul colegilor în cancelarie și a fost primit cu entuziasm. Dorința colegilor de a-i implica pe elevi în activități atractive, este mare, așa că am primit toată susținerea. ð Elevii implicați în proiect au confecționat afișe și sloganuri pentru a informa ce se întâmplă. ð Părinții au susținut inițiativa și au procurat materialele necesare desfășurării jocurilor.
Aproximativ cu cate persoane ați vorbit despre proiect?
- 20 -50 persoane
Pe scurt cum vă propuneți să susțineți impactul proiectului pe viitor?
ð În anul școlar următor, vom face o planificare în care, fiecare clasă va propune și va conduce jocurile timp de o săptămână. ð Încercăm să atragem fonduri și să organizăm în curtea mică spații de joacă, jucării, să amenajăm un fel de parc cu jocuri diverse.