ȘTAFETA GENERAȚIILOR, LICEUL ALEXANDRU ODOBESCU
În perioada septembrie – decembrie 2024, elevii clasei a X-a Științe ale Naturii de la Liceul Alexandru Odobescu Lehliu-Gară, Călărași ( echipa de proiect) au accelerat impactul ,, Concursului Micilor Ecologiști”, vizând dezvoltarea de comportamente responsabile față de mediu în rândul elevilor și al comunităților locale. Conștienți de faptul că pentru a salva Planeta nimeni nu este prea mic- acțiunile fiecăruia contează- au realizat un Ghid pe teme ecologice, destinat aplicării în Săptămâna Verde de către elevii de clasa a V-a, respectiv clasa a VI-a, din școlile învecinate.
De asemenea, au pregătit o serie de activități ludice – Bingo, Lanțul cunoașterii, Jocul procentelor, Monolog, Calendarul moștenirii – pentru a capta atenția școlarilor mai mici și a împărtăși cu aceștia cunoștințe relevante despre protejarea mediului prin joc, în timpul vizitelor din școlile gazdă.
În timpul vizitelor efectuate la trei unități de învățământ – Școala Gimnazială nr.1 Nicolae Bălcescu(Preasna), Liceul Tehnologic Fundulea, Școala Gimnazială nr. 1 Frăsinet, timp de aproximativ 1 oră și 30 de minute, elevii din echipa de proiect au interacționat cu școlarii mai mici, au lansat provocarea de a aplica Ghidul, au făcut schimb de cunoștințe, au interacționat și s-au jucat, pentru ca, la final, toți să devină conștienți de responsabilitatea pe care o avem fiecare dintre noi față de mediu.
Chestionarul aplicat la finalul fiecărei interacțiuni cu școlarii mai mici, a ajutat echipa de proiect să-și analizeze activitate și s- stabilească atât punctele forte, cât și punctele de ameliorare.
În urma acestei analize, elevii și-au îmbunătățit constant prestația, pentru a spori impactul acțiunii lor din următoarea unitate școlară gazdă.
Poveste de schimbare facilitată de Cacerovschi Cornelia și de mentorul Andreea Manciu
Obiectivele de dezvoltare durabilă adresate de acest proiect de schimbare:
Viziunea proiectului
Să ofere, prin joc, informații relevante și accesibile elevilor de clasa a V-a și a VI-a
Un elev bine informat este un EROU al Planetei.
Beneficiarii direcți
Beneficiari direcți: echipa de proiect( 20 elevi), școlarii de clasele a V-a și a VI-a cu care au interacționat aceștia( 50 elevi: 23 elevi clasa a V-a- de la Școala Gimnazială nr.1 Preasna și Școala Gimnazială nr. 1 Frăsinet, 27 elevi clasa a VI-a – de la Liceul Tehnologic Fundulea și Școala Gimnazială nr. 1 Preasna)
Beneficiari indirecți: ceilalți elevi de clasa a V-a și a VI-a din unitățile de învățământ gazdă, părinții elevilor, profesorii, comunitățile locale
Oportunitățile proiectului
Școlile gazdă- excepție fiind Liceul tehnologic Fundulea, sunt din comunitățile unor elevi din echipa de proiect ( deoarece majoritatea elevilor Liceului Alexandru Odobescu sunt navetiști), prin urmare, ca oportunități s-au identificat:
- Impactul asupra comunității din care provin;
- Reluarea legăturii cu echipa de profesori din învățământul gimnazial, pentru stabilirea de viitoare parteneriate;
- Derularea de noi proiecte;
- Formarea micilor școlari, prin colaborare cu elevii mai mari.
Provocările proiectului
Costuri generate de deplasări
Dificultatea de gestionarea a timpului – necesitatea de a desfășura activitățile echipei de proiect atât fizic, la liceu, cât și online, de acasă( posibilitatea de a lucra la liceu după ora 15:00 nefiind viabilă, deoarece majoritatea elevilor din echipa de proiect depind de programul microbuzelor școlare)
Puncte forte ale echipei
Buna colaborare în cadrul echipei de proiect
Cunoașterea comunităților/ școlilor gazdă în care și-au proiectat lansarea Ghidului
Capacitatea de a adapta activitățile/ prezentarea Ghidului la nivelul de înțelegere al elevilor de clasa a V-a și a VI-a
Puncte slabe ale echipei
Încredere în sine destul de scăzută
Managementul timpului
Rezultatele analizei elevilor
- Stabilirea unui responsabil de proiect
- Împărțirea în grupe
- Distribuirea sarcinilor
- Stabilirea termenelor
- Realizarea materialelor
- Aplicarea chestionarului
- Analiza SWOT- pe baza interpretării rezultatelor Chestionarului- după fiecare vizită și stabilirea punctelor forte și a punctelor de ameliorare
Prioritizarea punctelor de ameliorare, în vederea îmbunătățirii constante a acțiunii echipei de proiect
Ideile selectate pentru a transforma proiectul anterior într-un produs sau serviciu scalabil
Transformarea Concursului Micilor Ecologiști într-o tradiție a liceului și atragerea tuturor claselor în concurs
Realizarea unui Ghid pe teme ecologice
Adaptarea Ghidului realizat la nivelul de înțelegere al elevilor de clasa a V-a, respectiv a VI-a și lansarea acestui la cel puțin trei unități școlare învecinate
Obiective
Dezvoltarea unor comportamente responsabile față de mediu în rândul elevilor și al comunităților locale, prin activități ludice și lansarea unui Ghid pe teme ecologice
Activități pentru realizarea obiectivelor
Și-au ales un responsabil de proiect, s-au organizat în grupe, și-au stabilit sarcinile de lucru și termenele de realizare.
Au realizat Ghidul, au făcut o prezentare a acestuia- atât pentru profesori, cât și pentru elevii de clasa a V-a, respectiv a VI-a, au propus și au selectat joculețe pentru activitățile ludice, au realizat și au aplicat Chestionarul de satisfacție.
Au interpretat chestionarului și și-au ameliorat activitatea, după fiecare deplasare, pentru a spori impactul acțiunii lor.
Impactul proiectului
Conform rezultatelor Chestionarului aplicat:
a) Școala Gimnazială nr. 1 Nicolae Bălcescu ( Preasna)
100% din participanți au declarat că au apreciat toate activitățile și au avut de învățat din acestea
87% din participanți au fost convinși să aplice ghidul
b) Liceul Tehnologic Fundulea
89% din participanți au declarat că au apreciat toate activitățile și au avut de învățat din acestea
72% din participanți au fost convinși să aplice ghidul
c) Școala Gimnazială nr. 1 Frăsinet
87% din participanți au declarat că au apreciat toate activitățile și au avut de învățat din acestea
100% din participanți au fost convinși să aplice ghidul
Persoane ce au beneficiat de soluția elevilor
Pe lângă cei 50 de elevi implicați direct, estimăm un număr de peste 200 de persoane, beneficiari indirecți ( alți elevi, colegi ai celor prezenți la activitate, profesori, părinți)
Perioada de desfășurare
Septembrie - Decembrie 2024
Persoane ce au aflat despre proiect
Despre proiect am vorbit, direct, cu aproximativ 100 de persoane.
De asemenea, am postat pe Facebook, pentru a spori impactul acțiunilor noastre.
Faptul că am beneficiat de vizita jurnaliștilor de la Călărași.Press ( 19 noiembrie 2024) a sporit impactului acțiunii noastre, implicit numărul de persoane care au aflat despre activitățile din cadrul proiectului
Susținerea impactului
Cu siguranță, vom ține legătura cu elevii de la cele 3 unități școlare și le vom oferi sprijinul în aplicare Ghidului pe teme ecologice, în Săptămâna Verde.
În cadrul vizitelor de la Școala Gimnazială nr. 1 Preasna, respectiv de la Școala Gimnazială nr. 1 Frăsinet, în urma discuțiilor cu conducerea celor două unități de învățământ, s-a agreat asupra unui viitor parteneriat, cu posibilitatea de a derula proiecte atât pe teme de mediu, cât și pe alte teme de interes pentru elevii de liceu și de gimnaziu
Experiența de a lucra cu un mentor
Expertiza doamnei mentor Andreea Manciu a fost de mare folos elevilor din echipa de proiect. Aceștia s-au simțit, la început, în dificultate, dar, apoi, au reușit să se organizeze mult mai bine. La sugestia doamnei mentor, și-au ales un responsabil de proiect.
De asemenea, adaptarea analizei SWOT, pe puncte forte și puncte de ameliorare și, ulterior, prioritizarea punctelor de ameliorare, i-a ajutat pe elevi să-și analizeze obiectiv activitatea și să o îmbunătățească, pentru a spori impactul.
Discuția cu doamna mentor i-a asigurat că fac ceea ce trebuie și aprecierile din partea dumneaei le-a spori încrederea în sine.
Impactul asupra elevilor
Mai multă încredere în sine( erau timizi, neîncrezători în forțele proprii)
O mai bună colaborare în cadrul echipei
Competențe de comunicare
Dorința de implicare în viața comunității
Comments