Grădina visurilor noastre! Liceul Tehnologic „Vasile Sav” – Școala Gimnazială „CAROL I”, Roman, Jud.
Copii au sesizat o problemă majoră: grădina școlii era negijată, neîngrijită și părăsită. Clasa noastră este foarte frumoasă datorită muncii noastre și am considerat că putem face o schimbare și în grădina școlii. Ne-am organizat și am preluat sarcini după puterile și priceperea noastră. Pentru lucrările mai grele am cerut ajutor de la cei din jur și l-am primit!
Am avut idei nebunatice, dar doamna ne-a încurajat să fim curajoși și inediți. Am ales ideile pe care puteam să le transformăm în realitate. Am făcut o listă de materiale și am fixat un plan de lucru. Am încercat să fim loiali acestui plan, dar l-am decalat cu o zi din cauza ploii. Această zi a născut idei noi pe care le-am realizat în clasă.
Am transformat în 7 zile un loc neinteresant, ignorat și nevalorificat într-o oază de verdeață, un spațiu atractiv care incită la joacă, lectură și creație.În final gardul ruginit a fost trasformat într-un suport pentru creațiile plastice ale copiilor din clasa noastră și a celor de la grădiniță; în mijlocul grădinii, pe iarba curată, printre rondurile de flori, am organizat o expoziție de carte, un joc cu copii mai mici, și un loc de lectură în mijlocul naturii; buturuga uriașă abandonată în grădina școlii a devenit un punct de atracție pentru cei ce sunt pasionați de astronomie, cercetare și explorarea Universului. Da!
Am transformat buturuga în rachetă spațială, am realizat Sitemul Solar și am dat lecții colegilor mai mari despre planete, Soare, Lună și stele.La CERCUL DE POVESTE ne-am împărtășit trăirile, simțirile și părerile noastre despre ceea ce am trăit și am relizat în cele 7 zile.Experiența ne-a schimbat și pe noi. Acum știm că putem, doar să vrem!
Poveste de schimbare realizată sub îndrumarea:
Prof. înv. primar ȘTEFĂNICĂ LILIANA, învățătoare clasei pregătitoare „Piticii voinicii” – echipa principală - Prof. înv. preșc. AMĂZĂROAIE LĂCRĂMIOARA, consilier educativ, educatoare la grupa mijlocie „Grupa Iepurașilor” - Prof. lb. engleza CROITORU MAGDA IULIANA - colaborator
Enumeră problemele identificate de elevi:
1. Parcul de joacă din incinta școlii (stricat, uzat, periculos pentru copii)
2. Gardul și porțile exterioare ale școlii (ruginit, rupt, urât)
3. Gardul aleei de acces în școală (murdar, nevopsit)
4. Grădina din fața școlii (iarba cu ambalaje și ramuri uscate de la plopii ce au fost tăiați, rondurile de flori cu buruieni)
5. O buturugă uriașă ce nu a putut fi mutată (trunchiul căzut al unui plop foarte bătrân)
6. Pereții școlii scorojiți și murdari
7. Străzi din cartierul nostru neasfaltate
8. Case neîngrijite sau părăsite
9. Câini vagabonzi periculoși pe stradă și în curtea școlii
Explică ce problemă a fost alesă să fie rezolvată și de ce.
Grădina școlii e un dar pe care îl avem și nu ne putem bucura de el. Aspectul ei e dezolant și ne face triști. Am considerat că e un început bun pentru a schimba ceva. Celelalte probleme ne depășeau:
- la parcul de joacă doar cei ce l-au montat (primăria) aveau voie să intervină pentru lucrări de întreținere, dar după ce ne-am interesat dacă putem interveni noi, au venit și l-au reparat.- gardul și pereții exteriori ai școlii vor fi reparate după ce proiectul direcțiunii va fi aprobat de primăria locală (sperăm cât de curând)- strada, casele și câinii părăsiți sunt probleme grele pentru noi. În grădina școlii erau mai multe lucruri de făcut: gărduțul de vopsit, rondurile de flori și iarba de curățat, buturuga ...
Am cerut ajutor, am primit promisiuni și am hotărât: EU POT, ÎMPREUNĂ PUTEM!
Ce persoane sunt cele mai afectate de această problemă? Ce îi deranjează pe ei?
Copiii din școală, peste 200, părinții și toți cei ce vin sau doar trec pe stradă, adică întreaga comunitate și persoanele străine ce aruncă doar o privire din mașină atunci când terc pe DJ.
Enumeră toate soluțiile la care v-ați gândit.
A fost o furtună de idei:
-să înlocuim gardul cu un curcubeu
-să chemăm Crăiasa Florilor să ne arate cum i-ar place să fie grădina
-să vină un supererou să ridice buturuga uriașă
-să construim un loc (foișor) unde să putem citi, picta, admira natura-să facem orele în grădină, - să ducem mese și scaune și să adunăm toate cărțile noastre de citit și de colorat, să face ca o bibliotecă la care să vină și alți copii, de la grădiniță sau de la școală
-să facem un suport, ca cel din clasă, unde să ne expunem lucrările de pictură și abilități pracice, ca să le vadă mai mulți oameni, să vadă ce talentați suntem
-să transformăm buturuga într-o rachetă cu care să plecăm în Cosmos
- să cunoaștem mai bine sistemul nostru solar, poate descoperim a 10-a planetă
-să facem din grădina noastră un loc de vis
Ce soluție dintre cele enumerate a fost aleasă pentru implementare și de ce?
A trebuit să fim realiști și să încercăm să facem din acest loc insalubru GRĂDINA VISURILOR NOASTRE:
-să spălăm și să vopsim gărduțul cu culorile curcubeului
-să facem o expoziție cu lucrările de pictură pe care le avem expuse în clasă
-să curățim iarba de crengi, gunoaie și ambalaje
-să plivim rondurile de flori
-să plantăm floricele
-să aducem floricelele de primăvară pe care le-am făcut noi din hârtie
-să aducem pietrele pictate de noi și să delimităm rondurile
-să alegem un loc umbros unde să facem o expoziție de carte, cu scăunele unde să stăm în natură și să citim
-sa organizam jocuri si concursuri multe in aer liber, la care sa participe copii din gradinita si din scoala
-să transformăm buturuga în rachetă-în jurul rachetei să facem Sistemul Solar, cu soare, planete, luna și stele
De ce? Pentru că asta putem!
Descrie pe scurt procesul de implementare a soluției/soluțiilor
Ne-am împărțit sarcinile pe 3 puncte de lucru; fiecare a fost preluat de un copil care a fost convins că EU POT, iar copii au aderat la una din grupe, în funcție de leader, înclinații,etc.:
GRUPA CURCUBEU – a preluat zona de intrare cu gărduțul pe care l-au vopsit părinții în albastru ca cerul, iar copii au pus accente cu culorile curcubeului, apoi au rugat îngrijitorul, pe nenea Vasile, să le ancoreze o plasă pentru expoziția de pictură. Bianka (rromă) a adunat 7 colegi în jurul ei, copii talentați la pictură și abilități practice.
ECHIPA FLORICELELOR au avut crăiese pe Andreea și Jessica. Ele au pus la muncă alți 6 copii harnici și buni gospodari care au curățat iarba, au plivit rondurile și au plantat floricele. Au fost ajutați și de tante Maricica, femeia de serviciu la săpat rondurile, la cărat sacii cu gunoaie și la amenajarea locului de lectură. Părinții ne-au dat răsad de flori, iar noi le-am plantat și le-am udat. Am invitat și copii de la grupa fostei noastre educatoare, d-na Amăzăroaie Lăcrămioara, care ne-a ajutat cu cărți și sfaturi bune. Am jucat cu ei „Iepurașul în iarbă”, am ascuns ouă roșii și ei le-au căutat. Cine a găsit mai multe a câțtigat o carte de colorat.
GRUPA EXPLORATORILOR s-au adunat în jurul matematicianului nostru, Alex, și au transformat buturuga în rachetă, folosind carton, autocolant, hârtie creponată. În jurul ei am construit cu ajutorul doamnelor noastre cele 9 planete din jurul Soarelui. Am folosit globul pământesc din clasă, iar Luna, stelele, „inelele” lui Saturn și Soarele le-am făcut noi din carton. Celelalte planete le-am făcut din mingi sau cercuri pe care le aveam noi de la un dans, păstrând pziția corectă și proporțiile necesare. Am pus etichete pentru fiecare corp ceresc pentru ca să le învețe și cei ce încă nu le știu. Alex a fost cel ce a prezentat invitaților proiectul lor, iar ceilalți 7 coechipieri s-au urcat pe rachetă și au pornit în explorarea Universului.
Care sunt rezultatele sau impactul proiectului vostru?
În ziua a VII-a am invitat toți colegii din școală să vadă ce am reușit. Au fost încântați, dar mai ales surprinși cum cei mai mici elevi din școală au reușit să transforme acest spațiu neglijat și neatractiv într-un loc plăcut, interesant, curat atractiv.Părinții, cadrele didactice și conducerea școlii ne-au felicitat și ne-au lăudat pentru munca și reușita noastră.
A venit și televiziunea locală și ne-au dat exemplu pentru toți copii din oraș și din împrejurimi. Am prins curaj și, după ce am împărtășit trăirille și impresiile nostre la CERCUL DE POVESTE (luni, 14 mai), am scris un articol la ziarul local MONITORUL DE ROMAN, articol care a apărut în ziarul de miercuri, 16 mai, cu un titlu ales de redacție: „Sunt super-eroi și în Bălcescu”, adică în cartierul cel ma rău famat din Roman, pentru că e locuit în majoritate de rromi. Am demonsrat că și nouă ne pasă de școala noastră, de natura înconjurătoare, că suntem harnici, talentați și ne place ordinea și curățenia.
Câte persoane au beneficiat de soluția voastră?
mai mult de 100
Ce au zis oamenii care au beneficiat de soluție? Scrie 2 citate sau păreri.
Un coleg din clasa a VIII-a: - „Piticii voinicii” (căci așa se numește clasa pregătitoare) ne-au dat o lecție.
Un părinte ce trece zilnic pe alee spre gădiniță către fetița pe care o ținea de mână: - „Vezi ce frumos e la școală? La toamnă vei fi și tu școlăriță!” Și doamna directoare a venit în clasă și ne-a spus: -„Sunteți mici, dar voinici. Să o țineți tot așa. Voi puteți schimba multe, dar mai ales părerea multora despre cei ce locuiesc în Cartierul Bălcescu. Astăzi ați demonstrat că puteți și ați arătat și celor mai mari că se poate!”
Ce dificultăți ați întâlnit pe măsură ce ați implementat proiectul și cum le-ați depășit?
Am primit ajutor de la toți cei pe care i-am provocat.Vremea afost cea care ne-a încurcat puțin și ne-a schimbat planul, dar chiar am folosit constructiv timpul și am mai pictat și alte lucrări, am „construit” Sistemul Solar și am selectat cărțile pentru expoziția noastră de carte.
Cât timp a durat să implementați soluția?
7- 15 Zile
Ce ați făcut să promovați proiectul în școala voastră sau în comunitate? Cu cine au vorbit elevii despre proiect? Ce răspunsuri au primit?
Am cerut acorul direcțiunii, am solicitat materiale de la administratorul unității școlare de la d-nul administrator, am fost ajutați de personalul auxiliar din școală, am solicitat părinții noștri pentru muncile mai grele iar unii colegi mai mari ni s-au alăturat din proprie inițiativă după ore. D-na consilier educativ Amăzăroaie Lăcrămioara , fosta noastră educatoare, ne-a ajutat la toate și preșcolarii de la grupa ei au participat alături de noi cu picturi, desene, la jocuri în iarbă.Televiziunea locală „ROMAN TV” a răspuns promt invitației la activitatea finală de vineri, 11 mai, chiar în acea seară fiind transmis reportajul la ora de știri.Și ziarul local MONITORUL DE ROMAN a prezentat proiectul nostru într-o formă care ne face cinste.
Aproximativ, cu câte persoane s-a vorbit despre proiect în total?
mai mult de 100
Pe scurt cum vă propuneți să susțineți proiectului pe viitor.
Am prins curaj, am văzut că putem și ne-am propus să nu trecem pe lângă probleme fără să le vedem, adică să nu le ignorăm și să căutăm o soluție. Am văzut cum doar am întrebat la Primărie dacă putem interveni în repararea parcului de jocă și au și venit să îl repare. Deci, se poate! Ba chiar putem spune că datorită nouă s-a rezolvat și această problemă!Gradina este un loc placut, la dispozitia tuturor copiilor si ne bucuram de activitati recreative zilnice in aer liber.